Caroline Tensen neemt een cheque in ontvangst tijdens de inzamelingsactie voor de strijd tegen ebola ANP

Meer dan 550.000 West-Afrikanen die zijn getroffen door de ebola-epidemie hebben noodhulp ontvangen van de opbrengst van de Giro555-hulpactie. De 10,5 miljoen euro werd eind 2014 opgehaald met de landelijke inzamelingsactie "Stop de ebola-ramp" van de Samenwerkende Hulporganisaties en is inmiddels volledig besteed.

Het geld is uitgegeven aan hulp in Sierra Leone, Guinee en Liberia. Onder meer het Rode Kruis, Oxfam Novib en Cordaid Mensen in Nood hebben met geld van Giro555 mensen geholpen in die landen. Er wordt nog steeds gewerkt aan de wederopbouw van de door ebola getroffen gebieden.

Ebolavrij

Het meeste ingezamelde geld ging naar medische zorg, meer dan 50 procent van het totale bedrag. Dat ging bijvoorbeeld naar beschermende handschoenen en gezichtsmaskers, naar hygiënekits en naar veilige begrafenissen die verdere besmetting moesten voorkomen.

De ebola-uitbraak begon ongeveer in maart 2014.  Sindsdien kregen meer dan 28.000 mensen ebola en stierven ruim 11.000 mensen aan de ziekte. Sierra Leone is ebolavrij, maar in Guinee zijn vorige week toch weer een aantal gevallen van de ziekte opgedoken.

STER reclame