NOS NieuwsAangepast

OM: meer dan tien mensen vervolgd in zaak Sylvana Simons

Het Openbaar Ministerie gaat meer dan tien mensen vervolgen voor bedreiging, discriminatie of belediging in de zaak van Sylvana Simons. Het exacte aantal mensen dat wordt vervolgd wil hoofdofficier van justitie Theo Hofstee in een interview met AT5 niet zeggen, maar hij heeft het over "een vrij groot aantal".

Het gaat volgens Hofstee om de ernstigste zaken. "Het gaat over doodsbedreigingen en over hele nare, beledigende dingen die echt discriminerend zijn." Het OM hoopt dat de verdachten zich in de eerste drie maanden van het volgend jaar voor de rechter moeten verantwoorden. Een aantal mensen zal niet voor de rechter hoeven te verschijnen, maar krijgt een boete.

OM: het gaat om meer dan tien vervolgingen

Er valt gewoon, op grond van technische mogelijkheden of onmogelijkheden, een aantal mensen weg

Hoofdofficier van justitie Theo Hofstee

Sommige mogelijke verdachten worden ook niet vervolgd. "Je kunt niet alles terughalen", zegt Hofstee. "Het wordt via sociale media geuit. Iemand had een site geopend en daar werden allemaal berichten op geplaatst door mensen uit heel Nederland. Na verloop van tijd was die site natuurlijk weg en kon je niet meer precies zien welke mensen dat allemaal geweest zijn."

Amsterdam coördineerde het onderzoek naar de bedreigingen en beledigingen aan het adres van Simons. Het is volgens Hofstee best een ingewikkeld onderzoek. "En er valt gewoon, op grond van technische mogelijkheden of onmogelijkheden, een aantal mensen weg."

Tienduizenden reacties

Simons deed in juni aangifte van racistische, seksistische en discriminerende reacties online. Dat gebeurde na haar toetreding tot de politieke beweging Denk. Het OM zei toen dat de meeste mensen die Sylvana Simons op sociale media beledigden, vrijuit zullen gaan. Het ging om tienduizenden reacties en vervolging van al die mensen zou het apparaat te veel belasten.

Ook daarna gingen de bedreigingen van het kandidaat-Kamerlid door. Eind november werd een man uit Kudelstaart opgepakt voor het maken van een filmpje waarin Simons wordt bedreigd. In het filmpje was onder meer te zien hoe het hoofd van Simons is gemonteerd op lichamen van opgehangen donkere Amerikanen. Daarna werd besloten om Simons te beveiligen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl