ANP

Nederlanders lossen dit jaar naar schatting voor meer dan 10 miljard extra af op hun hypotheek. Dat blijkt na rondvraag bij de grootste banken van Nederland.

"Bij de huidige lage rente is de beste beleggingstip het aflossen van je hypotheek", zei Klaas Knot van De Nederlandsche Bank nog in oktober. Geld op de spaarrekening levert nauwelijks rente op. Met de stijgende inflatie wordt dat spaargeld langzaamaan steeds minder waard.

Daarom kijken mensen naar andere mogelijkheden voor hun geld, bijvoorbeeld het aflossen van hun hypotheek. "Het zijn vooral klanten die in het verleden een relatief hoge rente hebben afgesloten, en die de middelen hebben om extra af te lossen, bijvoorbeeld door schenkingen", zegt Ronald van Maldegen, directeur particulieren bij Rabobank Utrecht.

Volgens Nederlandse banken is het aantal aflossingen hoog, maar niet zo hoog als in 2014. Toen werd er voor 18 miljard euro extra afgelost. Er speelde toen mee dat de schenkingsregeling na dat jaar werd versoberd.

Spaarbelasting

Het complete beeld hebben de banken begin volgend jaar. Veel mensen lossen namelijk in december extra af. "Dan zijn mensen bezig met hun financiën - ook vanwege fiscaliteit - en kijken dan wat de mogelijkheden zijn", zegt Van Maldegen.

Wie boven de 24.437 euro aan spaargeld heeft, moet daarover namelijk vermogensrendementsheffing betalen. Sommige mensen steken het geld liever in hun huis.

Vereniging Eigen Huis adviseert mensen om goed naar hun financiële situatie te kijken voordat ze gaan aflossen. "Eenmaal afgelost zit het geld vast in stenen. Dan is het heel moeilijk om dat weer op te nemen", zegt woordvoerder Hans Andre de la Porte. 

'Eenmaal afgelost zit het geld vast in stenen'

"Aflossen is vooruitkijken. Heb je een klein pensioen en een aflossingsvrije hypotheek, dan is het vaak verstandig om af te lossen. Dan heb je in de toekomst lagere maandlasten."

Gezamenlijke schuld

Dat er zoveel wordt afgelost betekent niet dat de gezamenlijke hypotheekschuld daalt. Die blijft met 662 miljard euro relatief hoog. Door de aantrekkende woningmarkt worden er namelijk ook steeds meer nieuwe hypotheken afgesloten.

STER reclame