Anis Amri op een opsporingsfoto
NOS NieuwsAangepast

Duitsland wilde terreurverdachte Berlijn uitzetten

Duitsland wilde de verdachte van de aanslag in Berlijn deze zomer al uitzetten, maar kon dat niet doen omdat zijn land van herkomst Tunesië het verzoek blokkeerde. De autoriteiten hebben in een opsporingsbericht zijn naam en foto vrijgegeven. De man is 24 jaar en heet Anis Amri.

Amri was sinds juli 2015 in Duitsland. Hij zwierf een tijd rond in het land en bevond zich de laatste tijd in Berlijn. Zijn asielverzoek werd afgelopen juni afgewezen. Hij kon niet worden uitgezet, omdat hij geen identiteitsbewijs had en Tunesië hem niet als burger erkende.

Tunesië is vandaag alsnog met de documenten gekomen, waardoor Amri in theorie nu wel zou kunnen worden uitgezet. Hij is sinds de aanslag op de kerstmarkt van maandagavond echter spoorloos.

De politie heeft vanavond in Berlijn een man staande gehouden en gecontroleerd. Wie de man was, is niet bekend. Berichten over huiszoekingen in twee appartementen, zijn door een politiewoordvoerder tegengesproken.

Beloning

De autoriteiten hebben een geldbedrag van 100.000 euro over voor de tip die leidt tot de arrestatie van Amri. De politie waarschuwt dat de terrorist waarschijnlijk bewapend is en roept mensen op om meteen de politie te bellen als ze hem zien.

Ook is vandaag bekend geworden dat Amri vorige maand nog besproken is in een overleg tussen de Duitse deelstaten en veiligheidsdiensten, vanwege zijn contacten in radicaal-islamitische kringen. Hij werd van maart tot september dit jaar gevolgd, maar kon niet worden aangeklaagd wegens gebrek aan bewijs.

Verschillende media zijn op basis van bronnen rond het onderzoek met meer informatie over Amri naar buiten gekomen. De man zou in de loop der tijd twaalf verschillende namen hebben gebruikt.

Volgens media in Italië heeft Amri in dat land vier jaar vastgezeten vanwege brandstichting in een school. Na zijn vrijlating, vorig jaar zomer, ging hij naar Duitsland.

Daar ging hij volgens Duitse media op zoek naar een vuurwapen en daarbij kwam hij in contact met een informant van de politie. Dat laatste zou de politie op zijn spoor hebben gebracht; rechercheurs zouden hem daarna een tijd hebben afgeluisterd. Het is onduidelijk waardoor hij van de radar verdwenen is. De Süddeutsche Zeitung meldt dat Amri sinds kort ondergedoken zat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl