Neelie Kroes
NOS Nieuws

Geen gevolgen 'Bahama Leaks' voor Neelie Kroes

Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes wordt niet bestraft voor het feit dat ze in 2004 heeft verzuimd te melden dat ze directeur was van een bedrijf op de Bahama's.

De betrokkenheid van Kroes bij het bedrijf bleek uit de zogeheten Bahama Leaks, papieren die gelekt werden naar een internationale groep onderzoeksjournalisten. In Nederland onderzochten journalisten van het FD en Trouw de documenten.

In de papieren stond dat Kroes van 2000 tot 2009 bestuurder was van de vennootschap Mint Holdings Ltd. op de Bahama's. Het bedrijf is nooit operationeel geworden en werd al snel overgenomen.

Kroes is nooit betaald voor haar functie, die ze ook nooit werkelijk heeft uitgeoefend. De Europese Commissie zegt dat ze "in redelijkheid" niet kon weten dat ze na de overname nog als directeur ingeschreven was gebleven.

Andere reprimande

De oud-Eurocommissaris heeft wel een reprimande gekregen omdat ze haar inkomen over 2015 niet had opgegeven, terwijl ze wel een toelage kreeg voor oud-commissarissen.

Het geld wordt volgens de Europese Commissie meteen teruggevorderd. Er volgt geen boete en ook wordt Kroes niet voor het Europees Hof van Justitie gedaagd. Daar zijn volgens de commissie onvoldoende wettelijke gronden voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl