Social media-site Weibo op een tablet
NOS Nieuws

China verbiedt ooggetuige-filmpjes op sociale media

China gaat het onbeperkt delen van filmpjes via sociale media aanpakken. De sociale media moeten de "controle versterken" op de user generated content, ofwel ooggetuigenfilmpjes en -audio. Dat staat in een richtlijn van het Chinese agentschap voor media.

Bedrijven of mensen die de ooggetuigenfilmpjes delen moeten een vergunning aanvragen. Als er toch filmpjes gedeeld worden door mensen zonder vergunning, zijn de socialmediabedrijven verantwoordelijk voor de inhoud.

Met de maatregel wil Peking nog meer grip krijgen op de nieuwsgaring in het land. In de afgelopen jaren groeide het aanbod van ooggetuigenfilmpjes explosief. De grootste socialmediasite, Weibo, de Chinese variant van Twitter, heeft ongeveer 400 miljoen filmviews per dag.

Journalisten

Veelal zijn de filmpjes onschuldig van aard, maar soms verschijnen ook beelden op sociale media van demonstraties of maatschappelijke misstanden. Vooral dat laatste zint de Chinese machtshebbers niet.

Voor buitenlandse journalisten betekent een verbod op de filmpjes een flinke tegenslag. De officiële media staan helemaal onder controle van de overheid. Het materiaal op sociale media is vaak de enige bron om te weten wat er echt in het land aan de hand is.

Volgens Verslaggevers zonder Grenzen is China een van de moeilijkste landen om te werken. Alleen in Noord-Korea, Syrië, Turkmenistan en Eritrea is de situatie nog slechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl