Politie op de kerstmarkt in Berlijn waar gisteravond een aanslag werd gepleegd
NOS NieuwsAangepast

'Opeens zag ik die vrachtwagen, de kerstmarkt leek wel een oorlogsgebied'

"Ik was er vlakbij gisteravond, helaas", zegt worstverkoper Fredy Spoolder. De Nederlander heeft een kraam op de kerstmarkt in Berlijn waar gisteravond een vrachtwagen inreed op het publiek. Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven en er vielen 48 gewonden.

"Mijn stand staat een meter of zestig van de rampplek. Eerst had ik niet zo in de gaten wat er gebeurde", vertelt hij op NPO Radio 1. "Maar toen kwam de houder van de kraam naast me naar me toe, in tranen. Hij zei dat er een dode was gevallen."

Aanvankelijk brak er niet echt paniek uit, zegt Spoolder. "Maar al snel hoorden we dat er meer doden waren. En toen zag ik die vrachtwagen. Het leek wel een oorlogsgebied."

Van de kaart

De worstverkoper besloot direct zijn kraam te sluiten. "Wat moet je anders? Ik was van de kaart. Eerst bleef ik heel nuchter, maar langzaam besefte ik wat er was gebeurd. Het was een heel aparte gewaarwording."

Er was al snel veel politie ter plaatse. "De agenten vroegen mij en de andere kraamhouders vriendelijk doch dringend om het terrein te verlaten." Dat verliep voorspoedig, vertelt Spoolder. "Hoewel het wel druk was op de markt, zeker voor een maandag."

Merkel bezoekt kerstmarkt na aanslag

Klaar mee

Wat Spoolder betreft hoeft de kerstmarkt in Berlijn niet meer geopend te worden dit jaar. "Er zijn doden gevallen. Moet je er dan mee doorgaan? Van mij hoeft het niet meer, ik ben er wel klaar mee."

Volgend jaar wil hij er wel gewoon weer staan. "Kijk, ik snap mensen wel die zeggen dat je niet moet buigen voor dit soort geweld. Volgende week kan zoiets gebeuren in Amsterdam of Istanbul. Het is niet tegen te gaan. Als je buigt, winnen ze en dat is niet goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl