ChristenUnie-leider Segers met premier Rutte in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

ChristenUnie steunt Oekraïne-deal niet

De ChristenUnie zal de Oekraïne-deal die premier Rutte vorige week met de Europese Unie sloot, niet steunen. Dat zegt partijleider Segers in een gesprek met het Nederlands Dagblad.

Daardoor is Rutte in de Eerste Kamer nog niet zeker van een meerderheid. VVD, PvdA, GroenLinks en de Onafhankelijke Senaatsfractie zijn zeker voor, D66 waarschijnlijk ook. Deze partijen hebben samen 36 zetels. Voor een meerderheid in de senaat zijn 38 zetels nodig. De ChristenUnie (3 zetels) had de doorslag kunnen geven.

Het is nog niet zeker wat het CDA (12 zetels) gaat doen. Volgens het ND is de SGP (2 zetels) vooralsnog tegen. "Niet ratificeren is de meest geloofwaardige uitkomst", zegt partijleider Van der Staaij in de krant.

Segers zegt dat de Oekraïne-deal hem voor een ouderwets groot dilemma heeft geplaatst. Hij heeft besloten om niet in te stemmen, omdat het vertrouwen van de burger in de politiek voor hem zwaarder weegt dan de relatie met Oekraïne of een signaal richting Rusland.

De Tweede Kamer debatteert vanavond over de Oekraïne-deal die Rutte ruim een half jaar na het referendum in Nederland sloot. Hij zei zich te realiseren dat niet iedereen blij is met de uitkomst, omdat een meerderheid 'nee' had gezegd. Maar hij zei dat hij niet wilde weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. Als de Tweede Kamer akkoord is, moet de Eerste Kamer nog instemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl