NOS NieuwsAangepast

Treitervlogger is het Woord van het Jaar

Brexodus, pokémonterreur, sjoemelzaad: je kon tot en met gisteren stemmen op tien genomineerde woorden voor de verkiezing van Woord van het Jaar 2016. Het woord treitervlogger is de grote winnaar, met ruim eenderde van de stemmen.

Er is meer dan 100.000 keer gestemd op de woorden. Met 35 procent van de stemmen heeft het woord treitervlogger gewonnen. Op de tweede plek stond pokémonterreur (23 procent), gevolgd door trumpisme (11 procent).

"Het woord is veel in het nieuws geweest door een treitervlogger uit Zaandam", zegt hoofdredacteur Ton den Boon van Van Dale. "Daarna is het een soortnaam geworden."

"Toen ik het in de zomer signaleerde, dacht ik dat het een gelegenheidswoord was. Maar ik kom het nu nog bijna iedere dag tegen", zei Den Boon al eerder over het woord. "Dat is het leuke van nieuwe woorden, dat ze duidelijk maken dat de taal dynamisch is, dat de taal leeft. En dat ze maatschappelijke ontwikkelingen weerspiegelen."

Vorig jaar werd het woord sjoemelsoftware gekozen als woord van het jaar, met bijna de helft van de stemmen. Het woord kwam veel voor in berichten over auto's waarvan de uitstoot was gemanipuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl