NOS NieuwsAangepast

Vrachtwagen rijdt in op kerstmarkt Berlijn: twaalf doden

Op een kerstmarkt in Berlijn is een vrachtwagen ingereden op het publiek. Er zijn zeker twaalf doden en tientallen gewonden. De politie in de Duitse hoofdstad gaat uit van een aanslag, al sluiten de autoriteiten een ongeluk niet geheel uit.

De vrachtwagen reed even voor 20.00 uur in op kramen bij de Gedächtniskirche, dicht bij de beroemde Kurfürstendamm. Een agent die op de kerstmarkt surveilleerde, zegt in de Berliner Zeitung dat het leek op een opzettelijke actie. De truck reed 50 tot 80 meter over de markt.

De vermoedelijke bestuurder is opgepakt, bij een park op enkele honderden meters van de kerstmarkt. Zijn bijrijder is ter plekke overleden aan zijn verwondingen, evenals acht bezoekers van de markt.

Politie arresteert verdachte na aanslag kerstmarkt Berlijn

Kapotgereden

Op beelden zijn slachtoffers te zien en mensen die de gewonden verzorgen. Meerdere marktkramen zijn kapotgereden. De vrachtwagen met oplegger staat nu voor een deel op een kraam en op de weg.

Vrachtwagen rijdt in op kerstmarkt Berlijn

Op het plein waar de kerstmarkt wordt gehouden, was het de hele avond een komen en gaan van ambulances. Bij een winkelcentrum in de buurt zijn tenten geplaatst waar gewonden worden behandeld.

Zwaarbewapende agenten hebben het plein afgezet. Een groot metro- en busstation in de buurt is eveneens afgezet, waardoor in delen van de stad het openbaar vervoer is ontregeld.

 • Lars Boogaard / NOS
  De plaats van de aanslag
 • AFP
  Aanslag in Berlijn
 • AFP
  Aanslag in Berlijn
 • AFP
  Aanslag in Berlijn

Burgemeester Müller is naar de kerstmarkt gekomen om met eigen ogen te zien wat er is gebeurd. Müller sprak bij aankomst van een "schok voor ons allemaal". Volgens hem is de situatie inmiddels onder controle.

Müller heeft ook contact gehad met bondskanselier Merkel, maar die heeft nog niet gereageerd. Bondspresident Gauck sprak in een verklaring van een vreselijke avond voor Berlijn en voor Duitsland. Hij heeft alle hulpverleners bedankt en nabestaanden en familieleden van slachtoffers zijn medeleven betuigd. Ook premier Rutte heeft dat gedaan.

De kerstmarkt bij de Gedächtniskirche is een van de grootste van Berlijn. Vanwege de ligging in het winkelgebied van West-Berlijn is de markt ook geliefd bij toeristen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De aanslag van vanavond roept herinneringen op aan de aanslag van 14 juli in Nice. Toen reed een terrorist met een vrachtwagen in op een menigte die naar een vuurwerkshow keek. In Nice kwamen 87 mensen om het leven, onder wie de dader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl