EPA
NOS NieuwsAangepast

Nederlander in Berlijn: er was onrust maar geen paniek

De kerstmarkt in Berlijn, waar vanavond een vrachtwagen inreed op het publiek, is ook bij toeristen geliefd. Het is nog onduidelijk welke nationaliteit de slachtoffers hebben. De Nederlander Sander Nijdam was er vlak voor de aanslag met zijn vriendin.

"Anderhalf uur ervoor liepen we nog over de kerstmarkt", vertelt de 28-jarige Nijdam die samen met zijn vriendin een paar dagen doorbrengt in de Duitse hoofdstad. "We zijn weggegaan om even wat te eten, maar het leek ons leuk om terug te gaan naar de kerstmarkt om daar een toetje te nemen. Toen we er 100 meter vanaf waren, zagen we dat het kruispunt werd afgezet en kwamen er ambulances aan. De hulpdiensten waren snel ter plaatse."

Lars Boogaard / NOS
De plaats van de aanslag midden in het toeristisch centrum van Berlijn

Als we een kwartier eerder uit het restaurant waren weggegaan, hadden wij pontificaal op dat plein gestaan.

Sander Nijdam

De twee wisten toen nog niet wat er was gebeurd, maar ze hadden wel door dat het foute boel was. "Er was onrust op straat, maar geen paniek. De mensen gingen wel snel weg."

Omstander filmt situatie kerstmarkt Berlijn kort na aanslag

Ook het Nederlandse koppel besloot het zekere voor het onzekere te nemen en de plek des onheils te verlaten. Pas in de taxi op weg naar het hotel hoorden ze wat er gaande was op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche, in West-Berlijn. "Het was toen nog niet duidelijk of het om een aanslag of een ongeluk ging."

Nijdam vindt het wel een eng idee dat hij en zijn vriendin op de kerstmarkt hadden kunnen zijn toen het drama zich voltrok. "Als we een kwartier eerder uit het restaurant waren weggegaan, hadden wij pontificaal op dat plein gestaan."

Vooral op deze kerstmarkt is de sfeer erg goed.

Sander Nijdam

Volgens Nijdam moet het op het moment van de aanslag erg druk zijn geweest op de markt. "We hebben meerdere kerstmarkten in Duitsland bezocht, maar vooral op deze is de sfeer erg goed en met name rond etenstijd is het er heel erg druk."

De Nederlanders verblijven in een hotel aan de rand van het centrum en ook daar zijn de sirenes nog goed te horen, vertelt Nijdam. Morgen keren ze volgens plan weer terug naar huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl