1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Veiligheidsraad unaniem: waarnemers naar Oost-Aleppo

De Veiligheidsraad heeft ingestemd met een resolutie waarin staat dat waarnemers van de Verenigde Naties toezicht moeten houden op de evacuaties van burgers en rebellen vanuit Oost-Aleppo. Ook moeten zij achterblijvers beschermen.

Frankrijk, dat de resolutie indiende, eist dat alle partijen de waarnemers een veilige, onmiddellijke en ongehinderde toegang verschaffen.

Unaniem

De Russen dreigden het plan tegen te houden. Rusland wil dat er eerst afspraken worden gemaakt met de strijdende partijen, zodat het VN-personeel veilig kan werken.

Na wat wijzigingen in de resolutie gingen de Russen akkoord. De resolutie werd unaniem aangenomen door de landen in de Veiligheidsraad.

Gebrek aan voedsel

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zijn er tot nu toe 20.000 mensen geëvacueerd uit Oost-Aleppo. De evacuaties gaan nog steeds door.

Oost-Aleppo is wekenlang belegerd en gebombardeerd. Volgens de Syrische regering zijn de rebellen er bijna verslagen. De mensen die nog in het stadsdeel zitten, hebben te weinig eten en medicijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl