Protest tegen verbreding A27
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

30.000 euro ingezameld tegen verbreding A27 bij Utrecht

Een actiegroep die tegen de verbreding van de A27 bij Utrecht strijdt, heeft binnen een paar dagen 30.000 euro opgehaald. Met de crowdfundingsactie willen ze een nieuw onderzoek naar de noodzaak van de wegverbreding financieren, meldt RTV Utrecht.

Het onderzoek moet gedaan worden door een onafhankelijk ingenieursbureau op basis van de meest actuele cijfers. De actiegroep wil aantonen dat minister Schultz van Infrastructuur verouderde cijfers gebruikt en dat de verbreding van de snelweg bij Amelisweerd onnodig is. De actievoerders menen dat er goede alternatieven zijn om de doorstroming van het verkeer over de A27 te verbeteren.

Tegenstand

Volgens minister Schultz moeten er op de A12 en de A27 extra rijstroken komen. Ook wordt de snelweg A27 ter hoogte van Amelisweerd veiliger gemaakt door gescheiden rijbanen. Daarvoor moeten er bomen in Amelisweerd wijken. De gemeenten Utrecht en De Bilt zijn hier fel tegen.

Meerdere fracties in de Utrechtse gemeenteraad overwegen naar de rechter te stappen om de verbreding van de A27 tegen te houden. Zeven van de tien fracties vinden de verbreding duur, onnodig en ongewenst. Ze vrezen voor de luchtkwaliteit en zeggen dat het cultuurhistorisch landschap van Amelisweerd wordt verwoest.

Contract getekend

Vorige week woensdag zette minister Schultz haar handtekening onder het plan voor de verbreding. Er ligt dus nu een juridisch geldig besluit. Als de actiegroep meer geld ophaalt dan het minimumbedrag, wordt het extra geld gebruikt om in beroep te gaan tegen het besluit.

Het besluit wordt op 19 januari gepubliceerd en er kan tot 2 maart beroep tegen het besluit worden aangetekend bij de Raad van State.

Advertentie via Ster.nl