NOS
NOS NieuwsAangepast

Leven van politiemol is 'een hel' geworden

Politiemol Mark M. heeft in de rechtbank een verklaring voorgelezen. Hij zegt dat zijn leven een hel is geworden door de media. "Mijn leven is geruïneerd."

M. wordt vervolgd omdat hij als politieman geheime informatie zou hebben verkocht aan criminelen. Tijdens deze zitting wordt bekeken hoe het onderzoek in de zaak ervoor staat. De inhoudelijke behandeling begint pas in het voorjaar.

Voor de rechter zei M. dat hij met de nek wordt aangekeken, sinds hij op foto's in de media herkenbaar is. Zelfs een baan als hamburgerverkoper of schoonmaker in een hotel krijg ik niet, zei hij. M. zou inmiddels een schuld hebben van 20.000 euro, omdat hij ook geen recht heeft op een uitkering.

Paspoort

Mark M. wil graag naar Oekraïne om zijn schoonfamilie te bezoeken en hij beloofde de rechter dat hij naar Nederland terugkomt als zijn proces begint. M. werd in mei voorlopig vrijgelaten, maar hij moest wel zijn paspoort inleveren. M. zei toen dat hij sowieso niet naar Oekraïne wilde, omdat het daar te gevaarlijk voor hem zou zijn.

De rechter zei vandaag dat het jammer is dat Mark M. nu wel klaagt en boos is, maar zich ondertussen beroept op zijn zwijgrecht. Hij heeft over de zaak zelf niets verklaard.

De officier van justitie verdenkt de oud-politieman niet alleen van het verkopen van gevoelige informatie aan criminelen, maar ook van lidmaatschap van een criminele organisatie, bleek vandaag. Samen met een handlanger en een paar kopers van informatie had hij een "nauwe en ingenieuze samenwerking, gericht op het frustreren van strafrechtelijke onderzoeken".

Toen Mark M. nog bij de politie werkte, keek hij via het computersysteem mee in tientallen onderzoeken. Ook verrichtte hij 28.000 zoekopdrachten en kopieerde documenten.

Minister Van der Steur

De advocaat van M. wil oud-politiechef Bouman en minister Van der Steur oproepen als getuigen in deze zaak. Volgens hem kunnen hun negatieve uitlatingen over Mark M. het proces beïnvloeden. "Zij dienen tekst en uitleg te geven over hun uitlatingen in de media", vindt de advocaat.

Bouman noemde Mark M. "de rotste appel sinds tijden" binnen de politie. Minister Van der Steur heeft volgens de advocaat gezegd dat M. "de zwaarste straf verdient".

De rechtbank maakt morgenmiddag bekend of de verzoeken worden ingewilligd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl