Protesten in Warschau
NOS NieuwsAangepast

Boosheid blijft om 'uitholling democratie' in Polen

Oppositiepartijen en bezorgde burgers in Polen zijn nog steeds verbolgen over de autoritaire instelling van regeringspartij PiS. Ondanks het schrappen van de omstreden mediaregels eerder vandaag, zijn de demonstranten nog niet tevreden.

"Ze vinden dat de democratie in Polen wordt uitgehold", zegt correspondent Jeroen Wollaars. Hij legt uit dat morgen een "beruchte hervorming" van het grondwettelijk hof ingaat. Door verandering van de regels kan regeringspartij PiS zelf rechters benoemen, die nieuwe wetten toetsen aan de grondwet.

"Het betekent dat de partij van Jaroslaw Kaczynski elke wet erdoor kan duwen die het maar wil en daar maken veel mensen zich nog steeds zorgen over", zegt Wollaars.

De oppositie had eerder op de dag juist een overwinning geboekt: na drie dagen van protest werd voorlopig een streep gezet door de omstreden mediaregels. Daarin zouden nog maar twee journalisten per medium in het parlementsgebouw in Warschau mogen komen. Vervolgens zou de pers moeten afwachten of parlementariërs bereid waren met hen te praten. Journalisten zouden verder niet meer welkom zijn in de wandelgangen en de plenaire vergaderzaal.

Opgesloten door demonstranten

De kwestie escaleerde eergisteren. De oppositie greep de begrotingsbehandeling aan om te protesteren tegen de maatregel om de persvrijheid te beperken. De fractie van de PiS trok zich daarop voor de stemming terug in een apart zaaltje en nam daar de begroting aan.

Dat leidde tot nog meer woede over de gang van zaken. Boze demonstranten blokkeerden de uitgang en medewerkers van de regeringspartij zaten opgesloten in het parlement. Ze konden het gebouw pas om drie uur 's nachts verlaten.

Demonstraties Polen werpen hun vruchten af

Mede vanwege de bezettingsactie besloot de regering voorlopig af te zien van de mediaregels. De voorzitter van de Senaat gaat morgen om de tafel met journalisten om een oplossing te zoeken.

De president heeft afzonderlijk met leiders van de oppositie gesproken in een poging de politieke crisis te doorbreken. Bij het parlementsgebouw is zondagavond nog steeds veel politie aanwezig, twittert een verslaggever van Reuters.

De nieuwe regels voor de pers leidden de afgelopen dagen tot felle demonstraties in Warschau. Een paar duizend demonstranten zwaaiden met Poolse vlaggen en EU-vlaggen en scandeerden "dictatuur!" Ze vinden dat de regering een meer West-Europese koers moet varen.

Naar aanleiding van de massaprotesten deed EU-president Donald Tusk zaterdag een oproep aan de regering om het volk en de grondwet te respecteren. Hij was van 2007 tot 2014 premier van Polen.

"Ik doe een oproep aan de machthebbers om respect te tonen en aandacht te hebben voor de klachten van het volk", zei Tusk tijdens een persconferentie.

Pro-regeringsdemonstratie

Het conservatieve Poolse nieuwsblad Gazeta Polska organiseerde een betoging om juist steun te betuigen aan de regering. Volgens de betogers ondermijnen de andere protesten de democratie en is de beoogde mediawet bedoeld om de democratie in stand te houden.

De regering beschuldigt de oppositie ervan dat die probeert met de protesten op illegale wijze de macht te grijpen.

Pools nieuwsblad houdt pro-overheidsdemonstratie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl