Acteurs en medewerkers van De Appel bedanken het publiek
NOS NieuwsAangepast

Doek valt voor De Appel na 45 jaar

Toneelgroep De Appel heeft zijn laatste voorstelling gespeeld. Met een langdurig slotapplaus is een eind gekomen aan het 45-jarig bestaan van het Haagse gezelschap. De laatste voorstelling was Hamlet van William Shakespeare.

Groot slotapplaus tijdens laatste voorstelling theatergroep De Appel

De toeschouwers gooiden bloemen naar de acteurs en medewerkers. Ze hadden in de pauze een gerbera gekregen van de vriendenkring. De Appel had een trouw publiek in Den Haag en daarbuiten. De laatste voorstellingen waren telkens uitverkocht.

Einde subsidies

De gemeente Den Haag besloot vorige maand de subsidie van 1,9 miljoen euro te beëindigen. De gemeente vond De Appel niet onderscheidend genoeg meer. Vier jaar geleden stopte de rijkssubsidie aan het gezelschap al.

De toneelgroep wilde in afgeslankte vorm verder. Maar het plan om daar 750.000 euro voor vrij te maken, haalde het niet in de gemeenteraad.

Het Appeltheater in Schevingen

In 2000 wist De Appel opheffing nog te voorkomen. Meer dan 6.000 bezoekers betuigden bij de 12 uur durende theatermarathon 5 voor 12 steun aan De Appel dat toen door een beslissing van staatssecretaris Rick van der Ploeg met opheffing werd bedreigd.

Marathonvoorstellingen

Toneelgroep De Appel werd in de herfst van 1971 opgericht door regisseur Erik Vos, de actrices Christine Ewert en Do van Stek en de acteurs Carol Linssen en Peter van der Linden. Het gezelschap groeide uit tot een van de beste van Nederland. In 1978 kreeg het een eigen theater in Scheveningen.

Succesvolle en spraakmakende voorstellingen waren onder meer De Oresteia van Aischylos, Peer Gynt van Henrik Ibsen, De getemde feeks van Shakespeare, Mahagonny van Brecht, Faust I & II van Goethe, Ghetto van Joshua Sobol, Trilogie van het Zomerverblijf van Goldoni, Trojaanse Vrouwen van Euripides en de 12 uur durende theatermarathon Tantalus.

Bij het gezelschap werkten veel bekende acteurs, onder wie Catherine ten Bruggencate, Sacha Bulthuis, Geert de Jong, Will van Kralingen en Eric Schneider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl