Het Appeltheater in Scheveningen
NOS NieuwsAangepast

Doek lijkt definitief gevallen voor Toneelgroep De Appel

Na 45 jaar houdt Toneelgroep De Appel hoogstwaarschijnlijk op te bestaan. De gemeenteraad van Den Haag heeft vrijdagavond besloten de subsidie aan het gezelschap, een bedrag van 1,9 miljoen euro, stop te zetten.

Daarmee volgt de raad het standpunt van het college, dat al eerder liet weten niet meer te voelen voor financiële steun aan De Appel, aangezien de groep niet voldoende onderscheidend meer zou zijn.

De toneelgroep wilde in afgeslankte vorm verdergaan. Maar ook het plan om daar 750.000 euro voor vrij te maken, is nu verworpen.

Paardentram

De Appel, opgericht in 1971 door onder anderen regisseur Erik Vos, heeft een trouw publiek in Den Haag en daarbuiten. De toneelgroep werd beroemd met marathonvoorstellingen, zoals Faust van Goethe. Ook de komende weken is het theater, gevestigd in de voormalige remise van de paardentram in Scheveningen, uitverkocht.

Dan staat Hamlet op het programma. De klassieker van Shakespeare heeft als kernzin: To be or not to be (that's the question). Die vraag is al jaren actueel voor De Appel: vier jaar geleden stopte al de rijkssubsidie aan het gezelschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl