Reuters
NOS NieuwsAangepast

Bussen voor evacuatie Syrische steden aangevallen

Een onbekend aantal bussen dat is ingezet voor de ontruiming van twee Syrische steden is aangevallen en in brand gestoken. Het vanuit Londen opererende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Syrische staatstelevisie melden dat. Op sociale media zijn video's te zien van een handvol brandende bussen.

Bussen voor vluchtelingen in brand gestoken

In een filmpje dat voor het eerst verscheen op Twitter zeggen de vermoedelijke daders in het Arabisch dat ze de bussen in brand hebben gestoken om te voorkomen dat de sjiitische bewoners uit de belegerde dorpen vertrekken. "Ze zullen alleen als lijken deze dorpen verlaten", is te horen bij de beelden. Aleppo24, een aan activisten verbonden Syrische nieuwswebsite, verspreidde het filmpje. De nieuwssite schreef erbij dat de extremistische rebellengroep Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige aan al-Qaida gelieerde al-Nusra, achter de aanval zit.

Vertraging

De evacuatie van Oost-Aleppo liep vertraging op nadat de Syrische regering en de rebellen het niet eens konden worden over de ontruiming. De regering wil dat ruim 1200 burgers uit de belegerde sjiitische steden Foua en Kefraya weg mogen voordat hetzelfde aantal mensen uit Oost-Aleppo mag vertrekken.

Volgens de staatsmedia hebben de regering en de rebellen vanmorgen een akkoord hierover bereikt. Een Libanese televisiezender meldde dat er ook bij Foua en Kefraya bussen van de Rode Halvemaan waren gearriveerd. Het Rode Kruis kan niet bevestigen of de berichten over de aanval op de bussen kloppen.

Het Rode Kruis verwachtte vanmiddag dat de evacuatie van mensen uit Oost-Aleppo naar Idlib elk moment kon worden hervat. Wat de gevolgen voor de evacuatie van Aleppo zijn als de berichten over de aanvallen bij Foua en Kefraya kloppen, is niet bekend. Syrische staatsmedia melden dat een aantal bussen met rebellen en hun families alsnog is vertrokken uit Oost-Aleppo.

Veiligheid

De Syrische Rode Halvemaan en het Rode Kruis houden samen toezicht op de evacuatie. "We hebben nog geen bevestiging gehad dat de bussen inderdaad al zijn gaan rijden, maar dat kan ieder moment gebeuren", zei een woordvoerder van het Rode Kruis in Nederland vanmiddag.

Afgelopen nacht was het rond het vriespunt in Aleppo. Veel inwoners van het oostelijke deel hebben buiten geslapen omdat hun huizen zijn verwoest.

"We wachten nog steeds op de laatste formaliteiten, maar we hebben de afgelopen dagen gezien hoe broos het allemaal is", zei een woordvoerder van Rode Kruis op NPO Radio 1. "Het is ook belangrijk dat het veilig blijft voor onze werknemers."

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad stemt later vandaag over een Frans voorstel om toezicht te gaan houden op de evacuatie van mensen uit Aleppo. In de resolutie van Frankrijk wordt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd om VN-personeel in Syrië "adequaat en neutraal" bij de evacuaties te laten surveilleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl