Reuters
NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsraad stemt over toezicht evacuaties Aleppo

De VN-Veiligheidsraad stemt later vandaag over een Frans voorstel om toezicht te gaan houden op de evacuatie van mensen uit Aleppo. De resolutie komt aan het einde van de middag Nederlandse tijd op tafel, hebben diplomaten gezegd.

Toen het regeringsleger het oostelijk deel van de Syrische stad deze week heroverde, werd overeengekomen dat rebellen en burgers zouden worden geëvacueerd. De bestemming van de meesten is de provincie Idlib, die nog steeds in handen is van rebellen.

Moeizaam

De evacuaties verlopen echter uiterst moeizaam. Beide partijen beschuldigen elkaar van schendingen van het staakt-het-vuren. Gisterochtend leek het erop dat de evacuaties zouden worden hervat, maar voor zover bekend gebeurde er niets. Nog altijd wachten duizenden mensen op hun vertrek.

In de resolutie die Frankrijk heeft ingediend, wordt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd om het VN-personeel in Syrië de evacuaties "adequaat en neutraal" te laten surveilleren. Ook moeten de VN'ers toezien op de bescherming van burgers in Aleppo. Al eerder uitte de V-Raad grote bezorgdheid over de humanitaire crisis in de stad.

Rusland

Nog onduidelijk is hoe Rusland tegenover de Franse resolutie staat. Het land, dat vetorecht heeft, is bondgenoot van president Assad en heeft de afgelopen jaren al zes keer een resolutie over Syrië geblokkeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl