EPA
NOS Nieuws

Libië: Sirte bevrijd van IS

De Libische premier heeft bevestigd dat de stad Sirte volledig bevrijd is van de terreurorganisatie Islamitische Staat. "Hierbij kondig ik officieel het einde van de militaire operaties en de bevrijding van de stad aan", zei premier Sarraj in een televisietoespraak.

De strijd om Sirte heeft acht maanden geduurd. De kustplaats gold sinds december vorig jaar als 'Libische hoofdstad' van IS. Twee weken geleden meldden milities die tegen IS vochten al dat Sirte was heroverd, maar dat nieuws werd tot nu toe niet bevestigd.

Premier Sarraj deed dat nu wel, ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het akkoord dat de vorming van een eenheidsregering in Libië mogelijk maakte. Hij benadrukte dat de strijd in Sirte weliswaar voorbij is, maar dat de oorlog tegen het terrorisme in Libië nog niet is afgelopen. De verschillende militaire krachten in het land moeten volgens hem worden verenigd in één leger.

Kadhafi

Sinds de val van dictator Kadhafi in 2011 is Libië verscheurd door conflicten. Er is inmiddels een eenheidsregering, maar in het oosten van het land is een parallelle regering gevestigd die internationaal niet wordt erkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl