Dylann Roof, de verdachte van de moorden in Charleston, vorig jaar bij zijn arrestatie
NOS Nieuws

Kerkschutter Charleston wil doodstraf niet ontlopen

De Amerikaan die vorig jaar zomer in South Carolina negen zwarte kerkgangers doodschoot zal zich niet beroepen op ontoerekeningsvatbaarheid om de doodstraf te ontlopen. Dat schrijft Dylann Roof in een brief aan de federale rechtbank.

Roof richtte in juni vorig jaar een bloedbad aan in een kerk in Charleston. Al direct na de schietpartij nam hij de volle verantwoordelijkheid voor zijn daad. Hij had een hekel aan zwarte mensen en wilde een rassenoorlog ontketenen, zei hij.

Deze week werd de 22-jarige Roof door een federale jury schuldig bevonden aan 33 aanklachten. De strafmaat wordt bepaald in het tweede deel van het proces, dat over ruim twee weken van start gaat. De aanklager heeft al aangekondigd dat hij de doodstraf zal eisen.

In dat tweede deel krijgt de dader de kans om getuigen en deskundigen op te roepen. Maar Roof, die ervoor heeft gekozen om zichzelf te verdedigen, schrijft nu dat hij geen psychiaters zal laten getuigen. Ook zal hij niet proberen aan te tonen dat hij geestelijk gestoord is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl