NOS Nieuws

Charleston-schutter na klopjacht opgepakt

  • EPA
    Dylann Storm Roof

De verdachte van de aanslag in een kerk in de Amerikaanse stad Charleston is opgepakt. Charleston ligt in South Carolina, maar de man is aangehouden in North Carolina, in de plaats Shelby, terwijl hij in een file stond. Hij was gewapend, maar heeft zich bij zijn arrestatie niet verzet, zeggen de autoriteiten.

De politie kwam hem op het spoor door een tip. Iemand zag een auto die een verdachte indruk maakte en belde de politie. Op beelden op de Amerikaanse tv is een zwarte auto te zien die half onder een boom op een zandpad staat.

De politie zocht al urenlang naar een 21-jarige blanke man: Dylann Roof. Hij had vermoedelijk racistische motieven voor zijn aanslag, waarbij hij drie zwarte mannen en zes zwarte vrouwen doodschoot. Op zijn Facebook-pagina draagt hij een jack met de vlaggen van Zuid-Afrika en Rhodesië uit de tijd dat in die landen de blanken nog de macht in handen hadden.

Het Amerikaanse OM beschouwt de moord op negen zwarte kerkgangers, afgelopen nacht, als een 'hate crime'.

Herkend door oom

De politie achterhaalde Roofs identiteit door het verspreiden van foto's van een bewakingscamera. Een oom herkende hem en belde de politie. Hij beschrijft hem als een rustige jongen die bijna nooit zijn stem verheft. Ook vertelde de oom dat Roof in april voor zijn verjaardag een handvuurwapen van zijn vader had gekregen.

Roof is twee keer eerder met justitie in aanraking geweest, waarvan in ieder geval één keer wegens een drugsdelict.

Bij de kerk in Charleston hebben zich honderden mensen verzameld om hun afschuw over het bloedbad en solidariteit met de slachtoffers te uiten. President Obama zal een verklaring over de gebeurtenissen afleggen.

Dylann Storm Roof eerder dit jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl