NOS Nieuws

Obama legt verband tussen Charleston en vrije wapenverkoop

Obama: dit gebeurt niet in andere ontwikkelde landen

Volgens de Amerikaanse president Obama is er een duidelijk verband tussen de aanslag gisteren op kerkgangers in Charleston en de vrije wapenverkoop in de VS. "In andere moderne landen gebeurt dit niet, niet in deze frequentie", zei hij na de aanslag tegen verslaggevers in het Witte Huis. "We kunnen daar wat aan doen. De politici in Washington houden dat tegen, maar het zou verkeerd zijn om dat niet te onderkennen". zei hij.

Obama heeft de burgemeester van Charleston gebeld om zijn "diepe verdriet" te betuigen over de "zinloze" moordpartij. Daarbij kwamen acht kerkgangers en de voorganger om het leven. Obama en zijn vrouw Michelle kenden de voorganger en verschillende leden van de gemeente persoonlijk. Dominee Clementa Pinckney was ook senator in de senaat van South Carolina.

Obama heeft ook zijn medeleven aan de families van de slachtoffers en de gemeente overgebracht. "Dat is te weinig om de pijn, het verdriet en de woede over te brengen die wij voelen". Het feit dat dit gebeurde in een plaats van troost en gebed maakt het bijzonder hartverscheurend, zei hij.

Heilige plaats

De president herinnerde aan de bijzondere geschiedenis van de kerk en zijn gemeente. Hij noemde het gebouw een heilige plaats voor Charleston en de VS. Het was tijdens de strijd van zwarte burgerrechtenbeweging in de jaren 60 vaak het startpunt voor demonstraties.

Ook vergeleek hij de schietpartij met de bomaanslag in die tijd op een zwarte kerkgemeenschap in Birmingham (Alabama), waarbij vier jonge zwarte meisjes omkwamen.

Obama toonde zich geroerd door de solidariteit die mensen van alle rassen hebben laten blijken. Dat laat volgens hem zien dat haat overwonnen kan worden. Kort voordat hij sprak werd de vermoedelijke schutter opgepakt in North Carolina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl