Screenshot van het filmpje van Waad Al-Kateab
NOS NieuwsAangepast

'In Aleppo huilen kinderen niet meer'

"De kinderen in Oost-Aleppo hebben al zoveel pijn gezien dat ze gestopt zijn met huilen." Die tekst staat bij een video van de Syrische cameravrouw Waad Al-Kateab, die de laatste maanden verslag deed vanuit Aleppo voor het Britse Channel 4 News.

De beelden zijn volgens de zender afgelopen week gemaakt, in de chaos vlak voor de evacuaties van burgers uit de stad. Een exacte datum van de video is niet te geven. Te zien is het laatste ziekenhuis van het belegerde gedeelte van Oost-Aleppo, net na een bombardement. Drie families kwamen daarbij om, één volwassene overleefde het. Zij raakte al haar kinderen kwijt.

In het filmpje is ook een jonge buurjongen te zien. Hij houdt zijn jonge broertje van 1 maand oud vast. Het broertje is een paar uur eerder overleden, maar zijn broer wil het lichaampje niet uit handen geven. Later in de video worden ook twee kinderen binnengebracht. Een verpleegster zoekt hun moeder. Het is onduidelijk of hun moeder de bombardementen heeft overleefd.

Aleppo was de laatste jaren grofweg opgedeeld in een westelijk deel, dat onder controle stond van de regering, en een oostelijk deel, dat rebellen hadden veroverd. Vorige maand maakte Assad bekend dat hij het oosten ging heroveren. De laatste weken heeft de regering de rebellen verdreven en is de stad weer in handen van het regeringsleger.

De laatste dagen van de herovering, afgelopen week, waren het heftigst. De rebellen hadden nog maar één wijk van Oost-Aleppo in handen en die werd geregeld gebombardeerd. De beelden uit het filmpje zijn op dat moment gemaakt, zegt Channel 4.

Mohamad, een contactpersoon van de NOS uit Oost-Aleppo, vertelde ons toen ook dat "de mensen op straat of in winkels sliepen, omdat ze allemaal hun huizen kwijt waren geraakt".

Inmiddels worden burgers en rebellen uit Oost-Aleppo geëvacueerd. Zij worden naar de provincie Idlib gebracht, waar opstandelingen nog de dienst uitmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl