Obama op zijn laatste persconferentie van het jaar
NOS NieuwsAangepast

Obama tegen Poetin over hacks: cut it out

De Amerikaanse president Obama heeft begin september tegen zijn Russische collega Poetin op een G20-top in China gezegd dat Rusland het hacken van Amerikaanse partijen en personen moest staken, omdat het anders ernstige gevolgen zou hebben. Daarna is het hacken inderdaad gestopt, zei Obama op zijn laatste persconferentie van het jaar.

"Het meest effectief om beïnvloeding van het verkiezingsproces te voorkomen leek mij om president Poetin begin september in China persoonlijk aan te spreken toen ik hem daar ontmoette. Ik heb hem gezegd dat het moest stoppen (cut it out). Daarna zagen we inderdaad geen pogingen meer om het proces te beïnvloeden", zei Obama.

Het kwaad was toen volgens hem wel al geschied. De mails van de Democratische Partij waren al in de openbaarheid gekomen via WikiLeaks.

De ontmoeting tussen president Obama en president Poetin tijdens de G20-top in september in China

Obama herhaalde dat de Russen volgens informatie van de inlichtingendiensten verantwoordelijk zijn voor de hacks tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De mailservers van onder meer het partijbureau van de Democratische Partij en de campagnechef van presidentskandidaat Hillary Clinton werden gehackt.

Het meest effectief om beïnvloeding van het verkiezingsproces te voorkomen leek mij om president Poetin begin september in China persoonlijk aan te spreken toen ik hem daar ontmoette. Ik heb gezegd dat het moest stoppen. Daarna zagen we inderdaad geen pogingen meer om het proces te beïnvloeden.

President Obama

De president verdedigde de manier waarop hij, zijn regering en het Witte Huis met de hacks zijn omgegaan. De president wilde vooral voorkomen dat het verkiezingsproces in het geding zou komen, maar tegelijkertijd wilde hij de Amerikanen wel laten weten wat er gebeurd was.

Om het proces en de uitslag niet te beïnvloeden werd volgens Obama door hem en het Witte Huis niet gesproken over motieven voor de hacks of wat voor effect ze zouden hebben op de verkiezingen.

'We zeiden niks over het mogelijke effect dat het kon hebben'

Obama wilde geen antwoord geven op de vraag of Clinton de verkiezingen heeft verloren door de hacks en de informatie die werd gelekt. Dat laat hij aan anderen. "Het waren interessante verkiezingen", wilde Obama alleen kwijt. Waarna hij herhaalde dat Clinton volgens hem niet eerlijk is behandeld tijdens de campagne.

Clinton zei vandaag dat haar verlies te wijten is aan de hacks. Volgens haar was het een persoonlijke vendetta van Poetin.

Obama zei dat hij met enige mate van zekerheid durft te garanderen dat elke uitgebrachte stem is geteld en dat er niet is geknoeid met bijvoorbeeld stemcomputers. De regering heeft daar bovenop gezeten, zegt Obama.

Gedigitaliseerde maatschappij

Ook de Chinese president Xi is door Obama aangesproken op het hackgedrag van China, dat werd daarna ook minder. Obama pleit voor internationale afspraken over cybergedrag. "Wij zijn een gedigitaliseerde maatschappij en hacken gebeurt elke dag", zei hij. Volgens hem loopt de VS meer risico dan andere landen omdat de samenleving meer gedigitaliseerd is.

Vanochtend kondigde hij aan vergeldingsmaatregelen te nemen tegen Rusland vanwege betrokkenheid bij het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het Kremlin noemt de beschuldigingen onzin en wil dat de VS ermee stopt of anders bewijs laat zien. Obama zei op de persconferentie in navolging van de CIA dat dat niet zal gebeuren om methoden en bronnen te beschermen, zodat die in de toekomst ook nog effectief gebruikt kunnen worden.

Ronald Reagan zou zich omdraaien in zijn graf.

President Obama

De Amerikanen moeten volgens Obama naar hun inlichtingendiensten luisteren. "Tenzij het Amerikaanse volk echt denkt dat de CIA, de FBI en de rest van het Amerikaanse inlichtingenapparaat, mensen die onder eerdere regeringen hebben gediend en deels Republikeins zijn, minder te vertrouwen zijn dan de Russen."

De president maakt zich grote zorgen over het gepolitiseerde klimaat in de VS. De verdeeldheid en de tegenstellingen tussen de Democraten en Republikeinen hebben grote gevolgen. Zo benadrukte hij dat volgens een peiling meer dan een derde van de Republikeinse stemmers Vladimir Poetin, het voormalige hoofd van de Russische geheime dienst, oké vindt. Obama: "Ronald Reagan zou zich omdraaien in zijn graf."

Rusland kan de VS niet verzwakken, zei Obama. "Het is een kleiner en zwakker land. Hun economie produceert niets dat mensen willen kopen, behalve olie, gas of wapens. Ze innoveren niet. Ze kunnen ons wel raken als wij vergeten wie we zijn en niet meer staan voor onze waarden," stelde hij. "Poetin kan ons wel raken, net zoals hij Europa probeert te verzwakken, als hij ons kan doen geloven dat het goed is om de pers te intimideren, dissidenten op te sluiten of mensen te discrimineren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl