ANP
NOS NieuwsAangepast

Mali: geen akkoord met Koenders over terugkeer migranten

Mali ontkent dat er afgelopen zondag in Mali een akkoord is gesloten met minister Koenders over de terugkeer van migranten. Minister Diop van Buitenlandse Zaken van Mali kwam met die ontkenning in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

Koenders was namens de Europese Unie in Mali en meldde zondag dat er een akkoord is over een vlottere terugkeer van uitgeprocedeerde Malinezen uit landen in Europa. Er zijn volgens Koenders concrete afspraken gemaakt over terugkeer, grensbeheer en legale migratie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt tegenover de NOS vast aan deze lezing: er staan afspraken op papier en beide ministers hebben daar hun handtekening onder gezet.

Volgens minister Diop is erover gesproken, maar "we kunnen niet zeggen dat er een specifiek akkoord is gesloten". "We zijn ook verrast dat de situatie zo wordt uitgelegd."

Diop ontkent niet dat er een gezamenlijke verklaring is uitgegeven, maar die behelst volgens hem geen akkoord. Hij verwacht een rectificatie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna kan de dialoog weer worden hervat.

Oud-GroenLinks-leider Van Ojik, die als migratiegezant met minister Koenders in Mali was, zei in Bureau Buitenland dat er overeenstemming was over een aantal afspraken en dat die in een communiqué staan dat beide landen hebben ondertekend. Hij erkent dat het geen akkoord "in juridische zin" is.

Europarlementariër Sargentini zei in de uitzending dat ze over de kwestie vragen gaat stellen aan Eurocommissaris Mogherini.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl