Minister Koenders tijdens een uitstapje naar de markt in Bamako
NOS NieuwsAangepast

Akkoord over terugkeer uitgeprocedeerde Malinezen

Minister Koenders heeft in Mali een akkoord gesloten over de terugkeer van migranten. Het akkoord moet leiden tot een vlottere terugkeer van uitgeprocedeerde Malinezen uit landen in Europa. Koenders sloot de overeenkomst namens de Europese Unie.

Het is volgens Koenders voor het eerst dat de EU met een Afrikaans land zulke afspraken vastlegt. "Dit is uitsluitend mogelijk op basis van vertrouwen en respect. Maar het is noodzakelijk, want alleen door dit soort samenwerking pakken we het migratieprobleem bij de wortels aan", zei hij na de besprekingen in de hoofdstad Bamako.

De afspraken gaan niet alleen over de terugkeer van vluchtelingen, maar ook over projecten om te voorkomen dat Malinezen in handen vallen van mensensmokkelaars. Werkgelegenheidsprojecten moeten het voor vooral jongeren aantrekkelijk maken in Mali te blijven. Koenders: "Jongeren kunnen zoveel bijdragen aan de toekomst van hun land. We moeten voorkomen dat Malinezen onderweg naar Noord-Afrika of Europa hun leven verliezen of in handen vallen van mensensmokkelaars."

  • ANP
    Minister Koenders brengt een bezoek aan de markt in Bamako, de hoofdstad van Mali
  • ANP
    Op het programma ook een ontmoeting met de Nederlandse militairen die gestationeerd zijn in Mali
  • ANP
    En een persconferentie met parlementsvoorzitter Dioncounda Traore van Mali

De EU draagt daarom ook bij aan het versterken van de capaciteit van de Malinese veiligheidsdiensten en het verbeteren van de samenwerking met buurlanden om mensensmokkelaars aan te pakken en de grenscontroles te verbeteren.

Malinese ambtenaren gaan op hun beurt in Europa helpen met het identificeren van Malinese migranten en met het verstrekken van documenten die nodig zijn om terug te reizen naar hun land van herkomst.

Het akkoord dat Koenders vandaag in Mali sloot, komt morgen aan de orde in een vergadering met zijn EU-collega's in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl