Burgers worden met bussen uit Aleppo geevacueerd
NOS NieuwsAangepast

Modar uit Aleppo: na 11 uur wachten in de kou ging ik met de bus

"Ja, ik ben veilig nu. Ik ben met een groene bus meegegaan en weg uit Oost-Aleppo. Ik ben nu in het gebied dat in handen is van de rebellen", vertelt Modar aan de NOS via WhatsApp.

Hij moest daar wel elf uur voor wachten. "We stonden met duizenden mensen in de kou op straat, ook veel vrouwen en kinderen. Het was een nare situatie. Iedereen had al snel door dat er te weinig bussen waren om die dag iedereen te evacueren".

Van links naar rechts Modar, Mohammad en Wissam in Aleppo

"Iedereen die er stond wilde zo snel mogelijk in de bussen. We waren allemaal bang om achter te blijven in Oost-Aleppo. Ik denk dat er in mijn bus ongeveer 35 plaatsen waren, maar we stonden er wel met honderd mensen in. En dan moet je ook nog bedenken dat iedereen persoonlijke spullen had meegenomen en bij zich droeg. Ik heb mijn laptop meegenomen, wat kleren en een paar spullen die mij dierbaar zijn uit mijn huis", legt Modar uit.

Bang in de bus

De busreis duurde zo'n 1,5 uur, vertelt Modar verder. "Sommige mensen waren bang dat de bus onderweg zou worden aangevallen of beschoten. Maar gelukkig zijn we veilig aangekomen in het gebied waar Assad niet aan de macht is. Wij zijn met onze familie opgevangen door kennissen van ons die hier wonen."

Maar niet iedereen uit Oost-Aleppo heeft vrienden of familie waar ze bij terecht kunnen. "Zij worden vooral opgevangen door mensen van hulporganisaties. Die werken heel hard om zo goed mogelijk voor iedereen te zorgen. Zij proberen voor onderdak te zorgen en delen dekens en voedsel uit."

Ik ben bang dat als er nu weer gevochten gaat worden, heel veel mensen gewond zullen raken.

Modar

"Alle bussen gingen naar gebieden die in handen zijn van de rebellen, maar ze stopten niet allemaal op precies dezelfde plek. Sommigen families zijn mensen kwijtgeraakt, omdat ze in verschillende bussen zaten. Ook moesten mensen achterblijven in Oost-Aleppo omdat ze niet meer bij hun gezin in de bus pasten. Wij maken ons veel zorgen over de mensen die daar nu nog zijn."

Want ook Modar heeft inmiddels het nieuws gehoord dat de evacuaties zijn opgeschort. "Toen ik wegging stonden er nog duizenden mensen op straat. Veel van hen hadden ook geen woning meer, of durfden daar niet meer heen te gaan."

"Ik ben bang dat als er nu weer gevochten gaat worden er heel veel mensen gewond zullen raken. Ik weet dat veel collega's die bij mij in de ziekenhuizen werkten inmiddels de stad hebben verlaten. Of de evacuaties uit Oost-Aleppo weer door zullen gaan, is nu weer heel onzeker en dat maakt het voor al die mensen die op straat staan te wachten een heel enge situatie."

In Oost-Aleppo is de evacuatie van 5000 rebellen en hun familieleden begonnen

"Ik wacht nu op mijn familie en vrienden die nog in Oost-Aleppo zitten. Ik hoop dat zij snel veilig hierheen kunnen komen". Ook hoopt Modar dat zijn leraren van het Institute of Language Studies snel in het gebied zullen aankomen. "Ik wil heel graag mijn opleiding afmaken."

Waarom zijn de evacuaties in Oost-Aleppo gestopt?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl