De hoofdstad van Kazachstan, Astana
NOS NieuwsAangepast

Turkije: vredesbesprekingen over Syrië in Kazachstan

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mehmet Cavusoglu, worden er samen met Rusland vredesbesprekingen gepland over Syrië. De Syrische oppositie zou volgens het plan met het Syrische regime in Kazachstan om de tafel gaan om te praten over een staakt-het-vuren voor het hele land.

Minister Cavusoglu heeft dit gezegd op een persconferentie in Ankara. Eerder liet de Russische president Poetin al weten dat hij met de Turken sprak over een Syrisch vredesoverleg.

De Turkse minister ging ook in op het staakt-het-vuren en de evacuatie in Oost-Aleppo, die vanochtend onverwacht werd stilgelegd. Volgens Cavusoglu houden het Syrische regime en regeringsgezinde milities de voortgang van de operatie tegen.

Rusland is daarentegen van mening dat de evacuatie is voltooid.

Waarnemers

Intussen werkt Frankrijk aan een VN-resolutie die moet regelen dat er internationale waarnemers worden toelaten tot Aleppo. Zij zouden moeten toezien op de evacuatie en op het toelaten van humanitaire hulp tot de deels verwoeste stad.

Niet duidelijk is wanneer er in de Veiligheidsraad gestemd zou worden over de Franse resolutie. Naar verwachting wordt de raad vandaag bijgepraat over de situatie in Aleppo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl