NOS NieuwsAangepast

Schaapherder op lijst immaterieel cultureel erfgoed

Het ambacht van schaapherder is vanaf nu officieel onderdeel van de Nederlandse cultuur. De herders met traditionele landschaaprassen zijn toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

De aanvraag was gedaan door het Gilde van Traditionele Schaapherders. Volgens het gilde wordt het ambacht van scheper met oude Nederlandse rassen zoals het Drents Heideschaap, het Groot Heideschaap en de Schoonebeeker steeds minder vaak uitgevoerd en is het een bedreigd erfgoed.

De herders trekken in het groeiseizoen met hun kuddes over heides en grasvelden. Daarmee dragen ze volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed bij aan het onderhoud van de biodiversiteit.

Het Kenniscentrum zegt dat de plaatsing op de lijst een erkenning is van de inzet van het gilde om de schaapherder een toekomst te geven in Nederland. De traditionele schaapherders werken onder meer aan een kennisoverdrachtssysteem en een meester-gezel-opleiding waarin herders leerlingen onder hun hoede nemen.

Sinterklaas en worstenbroodjes

De inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is bedoeld om tradities door te geven aan volgende generaties. Nederland ondertekende het Unesco-verdrag ter bescherming van het immateriële erfgoed in 2012.

Tradities die op de lijst zijn opgenomen zijn bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse, het worstenbroodje, bloemencorso's, carbidschieten, en het sinterklaasfeest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl