NOS/Paul Sanders
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Worstenbroodje op nationale lijst immaterieel erfgoed

Goed nieuws voor de liefhebbers van het worstenbroodje. Het Brabantse broodje en de bijbehorende cultuur zijn opgenomen in de Nederlandse lijst van waardevol en uniek immaterieel erfgoed.

Het certificaat werd gisteravond uitgereikt aan Ton Poppelaars van de organisatie het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. "Dit is de kroon op mijn werk en op het werk van alle Brabantse bakkers", zegt Poppelaars tegen Omroep Brabant. "Een bijzonder grote eer."

Oud gebruik

Het worstenbroodje is een begrip in Brabant. Het bakken van de broodjes van gekruid gehakt en witbrood is een oud gebruik, hoe oud precies weet niemand. Jaarlijks worden zo'n 25 miljoen worstenbroodjes gegeten.

De cultuur rondom het worstenbroodje wordt daarnaast gezien als een belangrijke traditie die niet verloren mag gaan voor toekomstige generaties.

Nationale Inventaris

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed coördineert de Nationale Inventaris voor Unesco. Op de lijst staan ook onder meer Koningsdag, het bloemencorso in Zundert en de Nijmeegse Vierdaagse. Uiteindelijk bepaalt Unesco of zaken die op de lijst staan internationaal erfgoed worden.

Nieuws bekendgemaakt tijdens wedstrijd 'Brabants Lekkerste Worstenbroodje'

Advertentie via Ster.nl