AFP
NOS NieuwsAangepast

Obama: VS zal Russische hacks vergelden

President Obama heeft vergeldingsmaatregelen aangekondigd tegen Rusland vanwege mogelijk gerommel met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Er kan geen twijfel over bestaan dat wij moeten optreden als een buitenlandse overheid onze verkiezingen probeert te beïnvloeden", zei Obama in een interview met radiozender NPR.

Hij zei niet welke maatregelen de VS zal nemen of wanneer. "We doen dat op een zelfgekozen moment. Sommige dingen zullen we aankondigen, andere niet." Obama zei dat hij zijn bezorgdheid over de Russische inmenging heeft gedeeld met president Poetin.

Duizenden documenten gestolen

Volgens het Witte Huis en de CIA hebben Russische hackers in de aanloop naar de presidentsverkiezingen ingebroken bij belangrijke instanties van de Democraten, waaronder het partijbureau.

Ook werd de e-mail van de campagnechef van presidentskandidaat Hillary Clinton, John Podesta, gehackt. Duizenden documenten kwamen via WikiLeaks naar buiten, waardoor de Democraten in ernstige verlegenheid werden gebracht.

'Belachelijke onzin'

Obama's perschef Josh Earnest had gisteren al met de beschuldigende vinger naar Poetin gewezen. Volgens hem konden de Russische hackers alleen hun gang gaan omdat ze toestemming hadden van de allerhoogste functionarissen.

De woordvoerder van Poetin heeft de beschuldigingen afgedaan als belachelijke onzin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl