Tien jaar 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig'

Het gaat mis met de inburgering in Nederland. Dat zegt integratiewethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) van Den Haag in het AD. Hij verwelkomde vandaag, op de tiende landelijke Naturalisatiedag in het bijzijn van koning Willem Alexander, zijn 25.000ste 'naturalisant'.

Sinds 2013 moeten nieuwkomers zelf hun inburgering regelen en betalen en dat werkt volgens Baldewsingh niet. "Ze moeten zelf bij een commercieel bureau aankloppen om examen te doen, alle overheidscontrole is weg." 

"Elke keer opnieuw moet ik heel veel geduld hebben. Het gaat woord voor woord. Anders lukt het gewoon niet. En dan nog moet de eed vaak over. Dan zeggen ze: zo waarlijk helpe mij god 'allemachtig'." De Haagse wethouder wil dat het oude inburgeringsbeleid weer terugkomt. "Het nieuwe is failliet."

Wethouder: ik denk dat we mensen aan hun lot over laten

Jos Wienen, van de immigratiecommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, sluit zich hierbij aan. "Je kunt in dit land alleen maar echt goed functioneren als je ook de taal spreekt en wij moeten er daarom voor zorgen dat dat ook echt gebeurt", zei hij in Stand.nl op Radio 1.

De helft van de nieuwkomers heeft na drie jaar de inburgering niet gehaald. "In de praktijk leidt dat niet tot sancties", zegt Wienen.

Dit moet je niet aan de mensen zelf overlaten.

Jos Wienen in Stand.nl

"Als gemeente zeggen wij: 'jongens we moeten hiermee stoppen'. Hier moet je als gemeente echt strak de regie over voeren. Dit moet je niet aan de mensen zelf overlaten. Die zijn net in Nederland en hebben geen enkel idee hoe ze de kwaliteit van een opleiding moeten controleren."

Volgens Wienen moeten gemeenten de regie terugkrijgen over de inburgering. Iedere nieuwkomer in Nederland krijgt dan een verplicht programma van twee jaar, dat gericht is op inburgering, taal en het vinden van werk.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt ook dat gemeenten weer meer grip moeten krijgen op de inburgering en dat taal en waarden essentieel zijn voor een goede inburgering. Volgens Asscher zijn er recent al een aantal veranderingen ingezet met dat doel.

"Gemeenten krijgen meer informatie over de voortgang van inburgeraars en meer geld om de inburgering vorm te geven. Vanaf de eerste dag gaan we taalonderwijs stimuleren en daarnaast komt er een grotere nadruk op waarden."

Ook vindt Asscher het van belang om beunhazen op de inburgeringsmarkt aan te pakken. "Daarom wordt er extra toezicht ingesteld." Volgens de minister worden deze veranderingen nu omgezet in beleid. "Dat kost tijd en daarom snap ik het ongeduld van de wethouder."

STER reclame