Een klaslokaal waar een inburgeringscursus wordt gegeven
NOS Nieuws

'Verblijfsvergunning intrekken om inburgeringsexamen kan niet'

Als nieuwkomers niet hun best doen om in te burgeren, moet dat "in principe" altijd gevolgen hebben voor hun verblijfsvergunning, schreef minister Asscher vorige week aan de Kamer. Vandaag bleek echter dat er nog geen enkele verblijfsvergunning om deze reden is ingetrokken en dat dit waarschijnlijk ook niet snel zal gebeuren.

Wel is er ruim 50 keer een boete uitgedeeld aan mensen die niet aan hun inburgeringsplicht voldoen. Zo'n boete kan oplopen tot 1250 euro.

Verwijtbaar niet inburgeren heeft in principe altijd consequenties voor het verblijfsrecht: tenzij internationale en nationale wet- en regelgeving in de weg staat.

Minister Asscher

Inburgering is een belangrijk punt voor het kabinet-Rutte II. In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af dat de verblijfsvergunning van mensen die daar onvoldoende hun best voor doen, moet worden ingetrokken.

In 2013 is de Wet inburgering aangepast. Daar staat nu in dat een verblijfsvergunning "voor bepaalde tijd" kan worden ingetrokken, als een nieuwkomer onvoldoende inspanningen heeft geleverd om het inburgeringsexamen te halen.

Diploma

Eind april stuurde minister Asscher een voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat het niet goed gaat met de inburgering. Sinds de wijziging van de wet heeft pas de helft van de mensen die inburgeringsexamen moeten doen, het diploma gehaald. Minister Asscher noemde dat zorgwekkend.

Maar hij kan in de praktijk bijna geen gebruik maken van de maatregel in de inburgeringswet. Volgens een woordvoerder gaat het om een sanctie die voor een beperkte groep kan worden opgelegd.

In de weg

Van een vluchteling met een status kan de verblijfsvergunning sowieso niet worden ingetrokken. En bij andere nieuwkomers staan er allerlei internationale wetten en afspraken in de weg. De woordvoerder van Asscher wijst bijvoorbeeld op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Maar dat betekent niet dat het niet naleven van de inburgeringsplicht geen serieuze gevolgen kan hebben, zegt de woordvoerder. Behalve tot een boete kan het ertoe leiden dat iemand uiteindelijk geen permanente verblijfsvergunning krijgt en daarom ook geen Nederlander kan worden.

De Tweede Kamer heeft Asscher gevraagd om in een brief uit te leggen waarom er nog geen enkele verblijfsvergunning is ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl