Burgers worden met bussen uit Aleppo geevacueerd
NOS NieuwsAangepast

Grootscheepse evacuaties Aleppo begonnen

Rusland meldt dat de evacuatie van 5000 rebellen en hun familieleden uit Oost-Aleppo is begonnen. Ze worden vervoerd via een humanitaire corridor die een lengte heeft van 21 kilometer. Ze gaan naar plaatsen in de provincie Idlib die in handen zijn van rebellen.

Ook het Rode Kruis zegt dat de aangekondigde evacuatie van gewonden uit Oost-Aleppo nu aan de gang is. De organisatie brengt met ambulances 250 zwaargewonden weg. Het eerste konvooi dat vertrok, werd beschoten en keerde terug. De schutters waren pro-Syrische strijders.

Op de Syrische staatstelevisie en bij Russische media zijn beelden te zien van een konvooi ambulances en bussen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 21 bussen en 19 ambulances die meewerken aan de evacuatie. De Syrische autoriteiten zeggen dat er 951 mensen uit het stadsdeel zijn weggevoerd. Het grootste deel van hen zouden vrouwen, kinderen en gewonden zijn.

Tweede konvooi

Naar verwachting zal een tweede konvooi van vijftien bussen naar Oost-Aleppo vertrekken om te helpen bij de ontruiming. Rusland zei bij een vergadering met de VN dat het een "snelle, onbureaucratische" ontruiming moet worden.

Het Rode Kruis noemt de afspraken over de evacuatie een doorbraak. Vorige week bracht de organisatie 150 zwaargewonden weg uit Oost-Aleppo. De gewonden gaan naar door rebellen beheerst gebied.

Kunnen ze vandaag wel veilig weg uit Aleppo?

Ondersteuning VN

Rusland heeft de VN gevraagd om medewerking en ondersteuning bij de evacuatie. De humanitaire adviseur van de VN voor Syrië, Jan Egeland, is hoopvol gestemd dat de evacuatie nu wel lukt. Egeland zei dat het Russische verzoek om hulp pas laat is ingediend door de Russen. Het vervoer van gewonden, zieken, kinderen en wezen houdt de VN het meest bezig, zei Egeland.

Gisteren ging de geplande evacuatie uit Oost-Aleppo niet door, nadat het overleg daarover mislukt was. De strijd in de stad laaide toen weer op.

Vannacht is na intensief overleg een bestand van kracht geworden, waardoor nieuwe afspraken over de evacuatie mogelijk werden.

'Dit tekent maar weer hoe het elk moment mis kan gaan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl