NOS Nieuws

Vuurwerkmanifest al 31.000 keer ondertekend

Meer dan 800 organisaties en 31.000 particulieren hebben online het Vuurwerkmanifest ondertekend. De doelstelling van het manifest is een verbod op consumentenvuurwerk. Eind januari stond de teller nog op 680 organisaties en 27.000 particulieren.

Het manifest begon in 2014 als een initiatief van een aantal patiëntenorganisaties, vooral gericht op oogzorg. Vorig jaar sloten ook een aantal andere organisaties zich daarbij aan zoals de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, het Koninklijke Nederlandse Geleidehonden Fonds en politieke partijen als de Partij voor de Dieren en 50PLUS.

Dierenwelzijn

Ook honderden lokale organisaties, meestal gerelateerd aan de gezondheidszorg of het dierenwelzijn, doen mee aan het manifest. Zoals bijvoorbeeld huisartsenposten, kennels en hondentrimsalons.

"Nu de tijd van het jaar is aangebroken dat mensen weer met vuurwerk te maken krijgen, neemt het aantal aanmeldingen weer toe", zegt Maaike van Zuilen van Vuurwerkmanifest.nl.

Zwartepietendiscussie

Het Vuurwerkmanifest was van plan begin dit jaar de circa 27.000 handtekeningen in Den Haag aan te bieden. Dat is echter nooit gebeurd.

"De politieke partijen waren daar nog niet echt aan toe", zegt Van Zuilen. "En we vinden het eigenlijk ook veel mooier als het initiatief van de burgers zelf afkomt, zoals nu gebeurt. Steeds meer mensen delen uit zichzelf ons manifest op sociale media."

De initiatiefnemers zijn ook een beetje angstig om er een politieke kwestie van te maken. "We willen voorkomen dat mensen gaan denken: nou hebben we eerst die hele zwartepietendiscussie gehad en dan komen ze nu weer met dat gezeur over vuurwerk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl