Hilversum mag het afsteken van vuurwerk verbieden
Hilversum mag het afsteken van vuurwerk in het centrum en winkelgebied verbieden. Dat heeft de Raad van State beslist. Die vindt dat het college bevoegd is om het vuurwerkbesluit in te stellen. Het gaat volgens de Raad van State om het stellen van nadere regels op het terrein van de openbare orde en dat mag het college van burgemeester en wethouders doen.
Vuurwerkhandelaren in de omgeving van Hilversum hadden de zaak aangespannen. Ze zijn bang om inkomsten te verliezen als particulieren met de jaarwisseling geen vuurwerk mogen afsteken.
De Raad van State oordeelt dat de belangen van het voorkomen van overlast voor het publiek en omwonenden zwaarder wegen dan de financiële belangen van de vuurwerkhandelaren.
De zaak loopt al drie jaar. In 2014 stak de rechter op het laatste moment een stokje voor het vuurwerkverbod in Hilversum. Vorig jaar stond de rechter het vuurwerkverbod wel toe. Het oordeel van de Raad van State is definitief. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.
Schade
Volgens burgemeester Broertjes van Hilversum brengt het afsteken van vuurwerk ieder jaar enorme materiële schade met zich mee. Die loopt volgens hem in de miljoenen.
Ook raken er jaarlijks door het afsteken van vuurwerk honderden mensen gewond. "Dat vinden we allemaal een ramp op 1 en 2 januari en daarna zijn we het weer vergeten", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Veiligheid
Volgens Broertjes betekent het besluit niet dat er met Oud en Nieuw geen vuurwerk is in Hilversum. "Er wordt centraal vuurwerk afgestoken. Dat gebeurt op een veilige manier door professionals".
Vuurwerkhandelaar Johan Witbaard heeft al gezegd dat hij naar de gemeente stapt voor een schadeloosstelling, als het vuurwerkverbod er zou komen.
De uitspraak kan volgens de Raad van State niet 1 op 1 worden toegepast in andere gemeenten. Voor de uitspraak is gekeken hoe de gemeente Hilversum het besluit heeft ingericht en naar de bezwaren die ertegen zijn aangetekend. Dat kan in andere gemeenten weer anders zijn.
Geen extra maatregelen
Uit een enquête van de NOS en de regionale omroepen bleek eind november dat driekwart van de gemeenten geen extra maatregelen neemt om overlast van vuurwerk tegen te gaan.
Op onderstaande kaart is te zien in welke gemeenten wel een vuurwerkvrije zone geldt.