Een verbodsbord voor het afsteken van vuurwerk aan het begin van de Erasmusbrug in Rotterdam
NOS Nieuws

'Ook andere gemeenten hebben iets aan vuurwerkbesluit Hilversum'

Vandaag werd door de Raad van State besloten dat Hilversum het afsteken van vuurwerk in het centrum mag verbieden. "Deze uitspraak heeft een grote invloed op andere gemeenten", zegt Arno Bonte van het Meldpunt Vuurwerkoverlast. "Het is een belangrijke uitspraak."

"Er zijn al vuurwerkvrije zones in andere gemeenten, maar die gemeenten dachten dat die zones maar op beperkte schaal mochten worden ingevoerd", gaat Bonte verder. "Denk aan een zone bij een kinderboerderij, bijvoorbeeld." Door het nieuws kunnen die gemeenten "groter gaan denken". "Nu kunnen de zones ook in grotere gebieden worden ingevoerd, zoals bijvoorbeeld het centrum van een stad."

Dingen kunnen veranderen, maar er zal niet opeens een hele wijk worden benoemd tot vuurwerkvrije zone.

Arno Bonte

Dat heeft volgens Bonte te maken met de basis voor het oordeel van de Raad van State. Die oordeelde namelijk dat de belangen van het voorkomen van overlast voor het publiek en omwonenden zwaarder wegen dan de financiële belangen van de vuurwerkhandelaren.

"Bij de rechtszaak keken ze naar de overlast voor bewoners, en niet alleen naar openbare orde en veiligheid. Op die grond kunnen andere gemeenten ook een zone instellen, als ze kunnen aantonen dat er anders overlast voor de bewoners is", legt Bonte uit.

Maar de gevolgen zullen niet meteen ontzettend groot zijn, zegt Bonte. "Er zal niet opeens een hele wijk worden benoemd tot vuurwerkvrije zone."

Een woordvoerder van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het met hem eens. "Het gebied moet natuurlijk wel te handhaven zijn. Je kan niet opeens een hele stad tot zone maken."

Nog geen belletjes

De VNG denkt dat de gevolgen van de uitspraak wel meevallen. "Ik heb nog geen belletjes van gemeenten gehad. De zaak zal vast wel met interesse gevolgd zijn, maar veel gemeenten maakten al gebruik van vuurwerkvrije zones. Er was al een licht groeiende lijn. Ik verwacht dat die lijn gewoon licht door blijft groeien, want eigenlijk is de uitspraak gewoon een bevestiging van wat we al wisten."

De Raad van State zegt dat de uitspraak juist geen gevolgen heeft voor andere gemeenten, want het kan niet 1 op 1 kan worden toegepast. Voor de uitspraak is gekeken hoe de gemeente Hilversum het besluit heeft ingericht en naar de bezwaren die ertegen zijn aangetekend. Dat kan in andere gemeenten weer anders zijn.

Geen extra maatregelen

Uit een enquête van de NOS en de regionale omroepen uit november bleek dat het overgrote deel van de Nederlandse gemeenten geen extra maatregelen neemt tegen vuurwerkoverlast met Oud & Nieuw.

Van de 264 gemeenten die reageerden, zeiden er 55 dat ze een vuurwerkvrije zone instellen, voornamelijk rond verzorgings- en ziekenhuizen, kinderboerderijen en winkelcentra. Dat is iets meer dan vorig jaar. Boxtel, De Bilt, Huizen en Middelburg doen het voor het eerst, de andere gemeenten deden het vorig jaar ook al. De gemeente Korendijk, in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland, stopt er juist weer mee, omdat het betrokken verzorgingshuis de gezelligheid miste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl