NOS NieuwsAangepast

Nederland wil opheldering van Rusland en Iran over Aleppo

Koenders: Rusland en Iran nu verantwoordelijk

Nederland vraagt internationaal aandacht voor een humanitaire evacuatie van rebellen uit het oosten van de Syrische stad Aleppo. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeurs van Rusland en Iran, de landen die de Syrische president Assad steunen, ontboden om daar garanties voor te krijgen.

De Syrische stad is na hevige gevechten bijna helemaal in handen van het regeringsleger. De Syrische regering en rebellengroepen hebben gisteren een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren in Oost-Aleppo. Dat moet de rebellen in het laatste stukje rebellengebied in de stad de kans geven een veilig heenkomen te zoeken.

Maar er zijn nu al berichten over executies, explosies en beschietingen. De strijdende partijen beschuldigen elkaar van schendingen van het staakt-het-vuren.

Fragiel

Koenders: "Er moet nog veel gebeuren om de 30.000 tot 60.000 mensen daar een uitweg te geven." Volgens Koenders ontbieden ook andere landen de ambassadeurs van de twee landen om over de humanitaire situatie te praten.

Turkije onderhandelt sinds gisteren met Rusland en Iran over het bestand en de evacuatieoperatie. "Het staakt-het-vuren is zeer fragiel", zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu. In Turkije worden veel Syrische vluchtelingen opgevangen als onderdeel van de 'vluchtelingendeal' met de EU-landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl