'Mensen moeten aangifte doen van intimidatie door Turkse moskee'
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken roept mensen die zich geïntimideerd voelen door de Turkse imam- en moskee-organisatie Diyanet op aangifte te doen. Dat kan anoniem, zegt zij.
Vorige week werd via Turkse media bekend dat Diyanet tegen een Turkse parlementaire commissie heeft gezegd dat zij in 38 landen informatie verzamelt voor de overheid, over Turkse moskeebezoekers die sympathisanten zouden zijn van de Gülenbeweging.
Lange baan
Het CDA heeft genoeg van deze inmenging en wil dat het kabinet in actie komt. Ook andere partijen sluiten zich daarbij aan. "Dit is onacceptabel", zegt VVD-Kamerlid Azmani. "We zitten niet in de politiek om ons zorgen te maken maar om in actie te komen", zegt PvdA-Kamerlid Marcouch.
Staatssecretaris Klijnsma zegt dat het kabinet "op verschillende niveau's" contact heeft met de Turkse regering over dit bericht. Verder verwijst zij naar een brief die minister Asscher van Sociale Zaken in februari 2017 naar de Kamer zal sturen.
Dat antwoord viel bij de meeste partijen niet in goede aarde. ChristenUnie-leider Segers: "Het gat tussen wat de Kamer wil en wat het kabinet doet is zorgelijk groot. Alles wordt op de lange baan geschoven." D66 was geïrriteerd over het feit dat minister Asscher er niet zelf was. Die had een debat in de Eerste Kamer.
Vijftig rapporten
Volgens Turkse kranten zijn vijftig rapporten ingeleverd bij de Turkse regering, onder meer over moskeebezoekers in Nederland, België en Duitsland. In Duitsland meldt die Welt dat drie van de vijftig informatierapporten van Diyanet door de Duitse tak van de organisatie zijn opgesteld.
In België laait de discussie over Diyanet ook op. Het Belgische nieuwsmedium Knack meldt dat de 65 Belgische Diyanet-moskeeën een schriftelijke opdracht hebben gekregen om informatie te verzamelen.
De Nederlandse tak van Diyanet, ISN, neemt in een persbericht afstand van de beschuldigingen: "Deze berichten zijn pertinent onjuist!" Eerder ontkende het hoofd van de organisatie tegenover de NOS dat er sprake is van politieke sturing.