Syrische troepen rusten uit in Oost-Aleppo
NOS NieuwsAangepast

VN: zeker 82 burgers Aleppo geëxecuteerd door Syrische leger

De afgelopen dagen zijn in Oost-Aleppo zeker 82 burgers geëxecuteerd door het Syrische leger en pro-Syrische strijdgroepen. Dat zegt Rupert Colville van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Onder de doden zijn ook vrouwen en kinderen.

Volgens Colville gingen strijders van het regeringsleger in Oost-Aleppo huizen binnen om daar burgers dood te schieten. Dat zou gebeurd zijn in vier wijken in Oost-Aleppo. Ook andere bronnen melden dat er burgers zijn geëxecuteerd.

Colville spreekt over een "complete ineenstorting van menselijkheid" in Aleppo. Hij zegt dat de VN vreest voor het leven van iedereen die nu nog "in die helse hoek van belegerd Oost-Aleppo" verblijft.

Vier wijken

Het Rode Kruis doet een beroep op alle strijders in Aleppo om de levens van burgers te sparen. Duizenden mensen kunnen geen kant meer op.

Volgens Unicef zitten er meer dan 100 kinderen vast in een gebouw dat onder vuur ligt. De organisatie wil dat Oost-Aleppo onmiddellijk wordt geëvacueerd.

Volgens een woordvoerder van het Syrische leger duurt het niet lang meer voordat Oost-Aleppo weer helemaal in handen is van de regering. De rebellen zouden nog in vier wijken zitten en weigeren om zich terug te trekken. Het Syrische leger is volgens de woordvoerder bezig deze wijken te heroveren.

De afgelopen weken had de NOS contact met drie Syriërs in Oost-Aleppo: Modar, Mohamad en Wissam. Benieuwd naar deze verhalen? Lees ze hier terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl