Venezuela sluit grens met Colombia in strijd tegen 'maffia'

Aangepast
Venezolanen krijgen tien dagen de tijd om bankbiljetten van 100 bolivar in te wisselen ANP

Venezuela heeft zijn grens met Colombia voor 72 uur gesloten. Daarmee moet volgens de regering 'de maffia' de wind uit de zeilen worden genomen. Doordat die door de staat gesubsidieerde goederen met grote winsten doorverkoopt over de grens lijdt de Venezolaanse economie enorme schade, zegt president Maduro. 

Gisteren bepaalde de regering al dat bankbiljetten van 100 Venezolaanse bolivar worden vervangen door muntgeld. Inwoners krijgen nog tien dagen de tijd om hun bankbiljetten in te wisselen bij de centrale bank. Ook deze maatregel moet vooral criminele bendes treffen, die volgens Maduro "loodsen vol bankbiljetten" door fraude hebben verkregen.  

Op de zwarte markt is het biljet van 100 nog maar twee dollarcent waard. Hoewel er sinds december 2015 geen officiële inflatiecijfers zijn gepubliceerd over de munt, schat het IMF dat de prijzen in Venezuela komend jaar met 2000 procent zullen stijgen.

Chaos

Tegenstanders van Maduro vrezen dat er chaos uitbreekt omdat er niet genoeg plekken zullen zijn om bankbiljetten in te wisselen. 

De economie van Venezuela lijdt onder meer onder de lage olieprijs. Zo'n 95 procent van de export beslaat olie. De opbrengsten zijn in het verleden gebruikt voor sociale programma's. De regering heeft die nu flink moeten terugschroeven.

STER Reclame