Reuters
NOS NieuwsAangepast

Venezuela vervangt biljetten van 100 bolivar voor muntstukken

De regering van Venezuela vervangt de bankbiljetten van 100 Venezolaanse bolivar over drie dagen door muntgeld. De maatregel is volgens president Maduro bedoeld om de smokkel en voedseltekorten in het land bestrijden.

Maduro zegt dat de goedkope bolivar door bendes wordt gebruikt om in Venezuela voedsel en andere eerste levensbehoeften te kopen die in Colombia met veel winst worden doorverkocht. "We moeten de maffia blijven bestrijden", gaf Maduro als verklaring voor de onverwachte maatregel.

Venezolanen hebben vanaf woensdag tien dagen de tijd om de biljetten in te wisselen bij de centrale bank. Critici van het plan zeggen dat dat geen realistische termijn is en denken dat de maatregel de instabiele Venezolaanse munt alleen maar verder zal schaden.

Inflatie

Donderdag moeten er zes nieuwe bankbiljetten en drie nieuwe munten beschikbaar komen. De meest waardevolle munt krijgt een waarde van 20.000 bolivar, omgerekend minder dan vijf euro.

Op de zwarte markt is het biljet van 100 nog maar twee dollarcent waard. Hoewel er sinds december 2015 geen officiële inflatiecijfers zijn gepubliceerd over de munt, schat het IMF dat de prijzen in Venezuela komend jaar met 2000 procent zullen stijgen.

Uit cijfers van de centrale bank blijkt dat er ruim zes miljard 100 bolivar-biljetten in omloop zijn, bijna de helft van al het geld in het land.

Indiase roepie

De Indiase regering nam onlangs een vergelijkbare maatregel. Om de strijd aan te gaan met corruptie en mensen die enorme hoeveelheden contant geld hebben verstopt, maakte India vorige maand de biljetten van 500 en 1000 roepie waardeloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl