AFP
NOS Nieuws

'Inflatie Venezuela boven 700 procent'

De inflatie in Venezuela stijgt dit jaar tot 720 procent. Dat blijkt uit berekeningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vorig jaar bedroeg de inflatie 275 procent. Venezuela heeft daarmee nu al het hoogste inflatiecijfer ter wereld.

De IMF-directeur voor Noord- en Zuid-Amerika zei dat economische problemen van het land tot allerlei tekorten leiden en een zware tol eist van de bevolking. Een van de oorzaken van crisis is de lage olieprijs. Daardoor komt er veel te weinig geld binnen en is er geen geld om levensmiddelen en producten voor de industrie te importeren.

Dat leidt tot werkloosheid en lege schappen in de winkels. De economie van Venezuela kromp vorig jaar met 10 procent. Dit jaar zal dat 8 procent zijn, verwacht het IMF. Overigens zullen ook de economieën van de regionale grootmachten Brazilië en Argentinië dit jaar krimpen.

Noodtoestand

President Maduro riep vorige week de economische noodtoestand uit om de toegang tot basisvoorzieningen als huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs te garanderen. Hoe hij dat wil bereiken, is onduidelijk. De linkse president leed in december een gevoelige nederlaag bij de parlementsverkiezingen. Tot woede van de centrum-rechtse oppositie beperkte hij de macht van het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl