Een werknemer beschermt zich tegen de hitte
NOS NieuwsAangepast

Amnesty: risico uitbuiting blijft met nieuwe wet Qatar

Aanpassingen in de arbeidswetgeving in Qatar zijn geen verbetering voor arbeidsmigranten, zegt Amnesty International. Werknemers blijven kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting, concludeert de mensenrechtenorganisatie in een nieuw rapport.

Qatar vervangt een omstreden wet uit 2009 waardoor werknemers volledig overgeleverd waren aan hun werkgever of 'sponsor'. Maar Amnesty stelt dat de nieuwe wetgeving nauwelijks verbetering biedt. De organisatie roept de FIFA op om in te grijpen en herinnert de internationale voetbalbond aan zijn eigen principe om landen aan te spreken op mensenrechtenschendingen. In 2022 wordt het WK voetbal in de oliestaat gehouden.

Paspoort ingenomen

Werknemers moeten ook onder de nieuwe wetgeving toestemming hebben van hun werkgever om van baan te wisselen, zegt Amnesty. Ook kunnen werkgevers een vertrek uit Qatar blokkeren. Dat wordt zelfs nog makkelijker omdat het legaal wordt voor werkgevers om de paspoorten in te nemen van werknemers.

Uitbuiting zal de reputatie van de FIFA en het WK voetbal blijven schaden als er in Qatar niets verandert, waarschuwt Amnesty. Ook clubs hebben een verantwoordelijkheid, zegt de organisatie. Amnesty wijst erop dat Barcelona rond deze tijd een wedstrijd speelt in Doha. De club zou zijn gastheer duidelijk moeten maken dat het wil spelen in een "mensenrechtenvriendelijke omgeving. Spelers en clubs kunnen niet onder een kaasstolp leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl