NOS NieuwsAangepast

Michelin: geen derde driesterrenrestaurant in Nederland

Nederland krijgt er geen derde driesterrenrestaurant bij, blijkt uit de nieuwe Michelingids. Een groot deel van de culinaire top van Nederland kwam vanochtend in het DeLaMar Theater in Amsterdam bijeen om te luisteren naar de bekendmaking. Restaurant De Librije in Zwolle en Restaurant De Leest in Vaassen zijn de enige restaurants in Nederland met drie sterren.

Een aantal restaurants kreeg dit jaar voor het eerst een ster. Het gaat om de restaurants Bolenius, Rijks (in het Rijksmuseum) en Mos Amsterdam in Amsterdam, Cucina del Mondo in Heerlen en Noble in Den Bosch.

Restaurant Tribeca in Heeze kreeg in een keer twee sterren, bijna vier maanden nadat het zijn deuren opende. "Ik weet amper waar mijn potjes en pannetjes staan", zei chefkok Jan Sobecki.

Alle Michelin-winnaars op een rij

Een aantal restaurants heeft hun sterren verloren omdat ze de deuren in 2016 sloten. Het Amstelhotel-restaurant La Rive in Amsterdam en Seinpost in Scheveningen raakten ook hun ster kwijt, maar zijn nog open.

Château Neercanne heeft een kristallen trofee gekregen omdat het restaurant al zestig jaar in de Michelingids staat. "Er zijn maar een handjevol restaurants wereldwijd die dit hebben bewerkstelligd", zei Michael Ellis, internationale directeur van Michelin.

 • ANP
  Jan Sobecki van Tribeca tijdens de presentatie van de Michelin Gids
 • ANP
  Jonnie en Therese Boer van De Librije tijdens de presentatie van de Michelin Gids
 • ANP
  Jacob Jan Boerma van De Leest tijdens de presentatie van de Michelin Gids
 • ANP
  Robert Kranenborg arriveert voor de presentatie van de Michelin Gids.
 • ANP
  Tonny Berentsen (R) van De Kromme Dissel arriveert bij het DeLaMar Theater

Vorig jaar waren er twee 3-sterrenrestaurants, twintig 2-sterrenrestaurants en 85 restaurants met 1 ster. In 2008 waren er in totaal 83 sterrenrestaurants.

Het verkrijgen van een nieuwe ster wordt door veel restauranthouders beschouwd als het ultieme bewijs van waardering en kan de omzet van hun zaak flink laten stijgen. Omgekeerd kan het verlies van een ster een ramp zijn voor de reputatie van een restaurant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl