Sportklimster Nikki van Bergen is geen bekende naam in de sportwereld, maar dat wordt vast anders als ze zich plaatst voor de Spelen in Tokio. Daar is de sport razend populair en debuteert klimmen als olympisch onderdeel.

Van Bergen is onze beste sportklimster richting Tokio 2020

"Als ik in het buitenland een hele moeilijk route klim en ik zeg dat ik uit Nederland komt, dan kijken ze wel van: huh? Daar zijn toch helemaal geen rotsen?" Nee, maar wel bergen. Nikki van Bergen.

Op haar achtste begon ze met klimmen. Dat betekent dat ze tijdens de Spelen in Tokio kan bogen op twintig jaar klimervaring. Ze is sinds haar zestiende ongeslagen en Nederlands kampioene Lead sinds 2008.

Als je een route goed klimt, kan het één grote flow omhoog zijn.

Nikki van Bergen

Lead is een van de drie klimdisciplines. Je moet op een extreem parcours zo hoog mogelijk komen. De andere disciplines zijn bolder (een explosieve, acrobatische variant) en speedklimmen (wie het eerst boven is).

Tijdens de Spelen wordt er van die drie disciplines echter een combinatieklassement gemaakt, want er is maar één gouden medaille te behalen. Dat is nieuw en dus even wennen voor Van Bergen en haar collega's. "Er is bijna niemand die drie discplines combineert."

​Toptwintig​

Van Bergen beoefent haar sport twintig uur per week en ze behaalt regelmatig toptwintignoteringen bij wereldbekerwedstrijden. In Nederland oefent ze altijd indoor, maar dat hindert haar niet.

"Hoe de bewegingen voelen met klimmen, dat vind ik echt heel lekker. Als je een route goed klimt, kan het één grote flow omhoog zijn."

STER reclame