NOS Op 3
ANP

Sportklimmen staat in 2020 op het Olympisch programma, maar geld krijgen de Nederlandse klimmers niet van sportkoepel NOC*NSF. En dat is jammer, zegt sportklimmer Wibo Wester (21). "Het is een groeiende sport, niet alleen in Nederland, overal." Extra geld zou de sport een impuls kunnen geven en olympische dromen dichterbij kunnen brengen.

Wibo klimt nu drie jaar. Sinds hij gestart is, wil hij niet meer stoppen. Extra geld of niet, hij denkt dat hij niet kan deelnemen aan de Olympische Spelen. Die doelstelling had hij eerst wel. "Het is een gave droom, maar ik weet niet of het gaat lukken."

Wat er zo mooi is aan de sport? "Het is de kick, de hoogte en de vrijheid." Hij begon met klimmen terwijl hij hoogtevrees had - ja, echt - dat heeft hij overwonnen door veel te klimmen. 

Wibo Wester. NOS

Dit jaar is hij begonnen met nationale wedstrijden. "Daar ben ik al redelijk snel mee gestopt, door de drukte eromheen." Volgend jaar gaat hij knallen om het NK te halen. Volgens collegaklimmer en idolaat Fleur de Jonge gaat hem dat wel lukken.

"Wibo is de enige in de klimhal van Nieuwegein die de 8A-route kan klimmen, dat is de hoogste route in de hal", zegt Fleur. De Olympische Spelen zijn dan wel niet haalbaar voor haar, maar Wibo kan het écht, verzekert ze. "Ik vind het een super mooie sport, met extra geld hadden de echte toppers als Wibo een steun in de rug kunnen krijgen."

Kennelijk moet je eerst tot de mondiale top behoren voor je steun krijgt.

Robin Baks, NKBV

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) reageerde teleurgesteld op het nieuws. "Kennelijk moet je eerst tot de mondiale top behoren voor je steun krijgt", zegt directeur Robin Baks van de NKBV. 

"We krijgen er niks bij. De 10 miljoen euro die het ministerie ter beschikking stelt, daarvan is 8 miljoen euro voor topsport. In de motie staat expliciet dat dat geld ook is bedoeld voor de ondersteuning van nieuwe takken van sport. Wij zijn explosief aan het groeien en investeren zelf ook veel. Al hadden we maar 50.000 euro per jaar gekregen, dan hadden we onze atleten een versnelde ontwikkeling kunnen bieden. Dat gaat nu vrees ik niet door. Ik vind het niet logisch. We zijn nu weer terug bij af."

STER reclame