NOS

Goedemorgen! De dag begint met mist. Daarna wisselen wolken en zon elkaar af. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en is er kans op wat motregen. Het wordt een graad of 8.

Wat heb je gemist?

Oxfam: Nederland op twee na grootste belastingparadijs 

Nederland staat derde op een lijst van belastingparadijzen die is opgesteld door OxfamNovib. In de lijst staan alleen Bermuda en de Kaaiman-eilanden hoger. Volgens Oxfam geven de landen in de top van de lijst bedrijven teveel mogelijkheden om belasting te ontwijken. Daardoor lopen ontwikkelingslanden volgens de hulporganisatie miljarden aan belastinginkomsten mis. 

OxfamNovib roept regeringen op samen in actie te komen tegen de belastingontwijking. Ook zouden bedrijven verplicht moeten worden om transparanter te werk. 

Oxfam Novib: Top vijf belastingparadijzen

1. Bermuda

2. Kaaimaneilanden

3. Nederland

4. Zwitserland

5. Singapore 

'Veel gestolen spullen verkocht op markt'

Op Nederlandse markten worden regelmatig gestolen spullen uit winkels verkocht, meldt het AD op basis van onderzoek door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Sommige marktkooplui zouden een sleutelrol spelen, door ook onderdak te bieden aan buitenlandse bendes die verantwoordelijk zijn voor de diefstal. 

De branchevereniging van martkverkopers zegt in het AD dat de gestolen waar vooral op jaarmarkten en braderieën wordt verkocht en dat gemeenten te weinig controleren of de verkoop op deze markten wel deugt.

Venezuela vervangt biljetten binnen drie dagen voor muntstukken 

Venezuela vervangt alle bankbiljetten van 100 Venezolaanse bolivar over drie dagen voor muntgeld. Met de maatregel wil president Maduro de smokkel tegengaan. Bendes zouden de biljetten misbruiken om voedsel en andere eerste levensbehoeften voor weinig geld in Venezuela te kopen en vervolgens in Colombia met veel winst door te verkopen. 

De bevolking heeft vanaf woensdag 10 dagen de tijd om de biljetten in te wisselen. Critici van het plan vinden die periode veel te kort en denken dat de toch al instabiele Venezolaanse munt hierdoor nog verder verzwakt.

Een marktkoopman rekent af met briefgeld van 100 Venezolaanse bolivar Reuters

Er was ook sportnieuws...

Ranomi Kromowidjojo heeft op de laatste dag van de WK kortebaan in het Canadese Windsor haar wereldtitel op de 50 meter vrije slag geprolongeerd. De 26-jarige Kromowidjojo duldde in de finale met haar tijd van 23,60 geen enkele tegenstand.

Voor Kromo is het haar negende goud op een WK kortebaan. 

Verder vandaag... 

Krijgt een groep 7/8 van een basisschool in Groningen voor het eerst een les uit het lesprogramma over aardbevingen in de regio.

Het is de eerste drukke dag met de nieuwe NS-dienstregeling. 

En vanochtend wordt bekend welke restaurants Michelin-sterren krijgen. 

Fijne dag!

STER reclame