Archiefbeeld van markt
NOS NieuwsAangepast

'Veel gestolen spullen verkocht op markt'

Op Nederlandse markten worden regelmatig gestolen goederen uit winkels verkocht. Sommige kraamhouders hebben volgens het AD intensief contact met Oost-Europese bendes.

De krant baseert zich op een onderzoek naar rondtrekkende roversbendes dat is gedaan in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Uit dat onderzoek blijkt dat Nederlanders optreden als tussenpersoon tussen buitenlandse bendes en lokale markten. Een Nederlandse marktkoopman die recent vijftien maanden cel kreeg, regelde onderdak op een recreatiepark voor Roemeense rovers.

Volgens voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging van Ambulante Handel (CVAH) doen de problemen zich nauwelijks voor bij de reguliere markten, maar vooral bij jaarmarkten en braderieën. "Daarvoor worden vergunningen afgegeven zonder dat een gemeente precies weet welke ondernemers er staan met welke producten."

Achterhuis stelt dat meer controle op die vergunningverlening problemen zou kunnen voorkomen. "Als dat minder achteloos zou gebeuren kun je dit soort praktijken de kop in drukken."

Cosmetische producten

Oost-Europese roversbendes nemen hun gestolen goederen mee naar de woningen of recreatieparken waar ze verblijven en verkopen de spullen aan Nederlandse handelaren. Helers geven volgens het onderzoek bestellingen door aan de dievenbendes.

Vooral cosmetische producten die uit drogisterijen zijn gestolen zouden op deze manier verhandeld worden. Het AD schrijft dat de onderzoekers en de CVAH vinden dat gemeenten te weinig doen om de heling tegen te gaan.

Strengere controle

De gemeente Rotterdam heeft maatregelen genomen om het probleem aan te pakken. Daar wordt de vergunningverlening voor met name jaarmarkten en braderieën veel strenger gecontroleerd. "Vanuit de reguliere marktbranche, maar ook vanuit onszelf, merkten we dat er een ware wildgroei was ontstaan op dat gebied," zegt wethouder Maarten Struijvenberg. "Het werden er veel te veel."

De bestaande regelgeving maakte het lastig de aanvragen te weigeren. Struijvenberg: "Dus hebben we de regels aangepast. Nu kunnen dat soort markten voornamelijk worden georganiseerd door bijvoorbeeld winkeliers- of bewonersverenigingen, of door sportclubs. Ik verwacht dat er daardoor voldoende controle is en dat handel in gestolen goederen zo niet de hoofdmoot meer kan zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl